Multivitaminer kan være skadelige

Når vinterforkølelsen truer, kan det være fristende at gribe til vitaminpillerne. Men flere internationale undersøgelser og en dansk ekspert advarer mod, at kosttilskud kan være farlige.

"Som det er i dag, påstår mange producenter, at det er sundt at tage kosttilskud. De påstande mener jeg, at myndighederne bør kigge igennem. For den eneste form for kosttilskud der har en påviselig positiv virkning er D-vitamin, og det gør sig kun gældende for ældre mennesker. Alle andre kosttilskud er enten virkningsløse eller skadelige," siger Christian Gluud, der er overlæge og chef hos Center for Klinisk Interventionsforskning på Rigshospitalet Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en udbredt opfattelse, at kosttilskud med vitaminer og mineraler er sunde og kan holde forkølelsen fra døren.

Men noget tyder på, at kosttilskud kan få døden til slå sine knoer mod din hoveddør tidligere end nødvendigt. Det viser i hvert fald en undersøgelse foretaget blandt forskere fra hovedsageligt Finland og U.S.A., der blev offentliggjort i Archieves of Internal Medicine i mandags. 

Forskerne bag undersøgelsen har fulgt næsten 40.000 kvinder og deres forbrug af kosttilskud gennem 20 år. De fleste af kvinderne var mellem 50-70 år gamle med en gennemsnitsalder på 61 år. Resultatet af de mange års forskning var, at de kvinder, der tog multivitaminer havde større risiko for at dø end de kvinder, der ikke tog kosttilskud.

Læs også: 

Vitaminpiller forebygger ikke sygdom
Forkølelsen er kold overfor c-vitaminer
Hvad er vitaminerne godt for - og hvordan får man dem?
Husk D-vitaminer i den mørke tid

På baggrund af undersøgelsen kan man måske blive fristet til at tro, at den hellige grav er velforvaret, hvis man hverken er en kvinde eller over halvtreds. Men sådan forholder det sig langt fra.

Det kan Christian Gluud, der er overlæge og chef hos Center for Klinisk Interventionsforskning på Rigshospitalet, bekræfte.

"Det er et faktum, at kosttilskud øger dødeligheden. Det har jeg sammen med et hold af forskere fremlagt i år 2004, 2007 og igen i 2008. Og der er endnu ikke nogen, der har været i stand til at modbevise vores påstand. Det kan ikke siges meget tydeligere - kosttilskud øger risikoen for at dø," siger Christian Gluud.

Myndighederne må gribe ind

Selv om der med jævne mellemrum bliver fremlagt undersøgelser, der viser, at kosttilskud giver en øget risiko for at dø, og de hver gang trækker et par overskrifter i dagspressen, så fortsætter danskerne i stor stil med at tage kosttilskud. 

Følg også sundhedsstoffet på Facebook

Ifølge en undersøgelse, som vitaminpille-producenten Multi-Tabs har foretaget i 2009, indtager over halvdelen af alle danskere kosttilskud hver uge. Budskabet med kosttilskuddenes skadelige virkning ser altså ud til at gå tabt hos forbrugerne. Derfor så Christian Gluud gerne, at myndighederne greb ind overfor producenterne af kosttilskud:

"Som det er i dag, påstår mange producenter, at det er sundt at tage kosttilskud. De påstande mener jeg, at myndighederne bør kigge igennem. For den eneste form for kosttilskud der har en påviselig positiv virkning er D-vitamin, og det gør sig kun gældende for ældre mennesker. Alle andre kosttilskud er enten virkningsløse eller skadelige."

Læs også: 

Vitaminpiller forebygger ikke sygdom
Forkølelsen er kold overfor c-vitaminer
Hvad er vitaminerne godt for - og hvordan får man dem?
Husk D-vitaminer i den mørke tid