Motion i pilleform

Hvorfor spise mindre, når man kan forbrænde mere uden at bevæge sig? Genforskere arbejder på at finde den fagre nye vej til vægttab.

Når det nu er så besværligt at motionere og nær umuligt at spise mindre, så ville det være dejligt med en lille termostat, der kunne skrue op for energi-forbruget i kroppen.

Den mulighed kan være tættere på, end det lyder. Forskere på Maastricht Universitet mener at være på sporet af en måde at øge cellernes energiomsætning på samme måde, som mild kulde og overspisning gør det hos pattedyr.

De mener at nøglen ligger i mitokondrierne, som er cellernes kraftværker, der omsætter fedt og sukker til energikilden ATP.

Når man fryser, bruger kroppen mindre af sukkeret og fedtet til at lave ATP. I stedet bruges tidligere lagret energi til at fremstille varme. Det medfører et større energiforbrug, og dermed bliver en mindre andel af kalorierne fra maden omdannet og forbrændt - eller lagret på sidebenene til senere brug.

De hollandske forskere har foretaget muskelbiopsier på frivillige forsøgspersoner, dels ved normal temperatur, dels ved mild afkøling.

Og "termostaten" skulle ifølge de hollandske forskere være at finde i de proteiner, der afkobler ATP-produktionen i mitokondrierne, når cellerne for alvor skruer op for radiatorerne.

Proteinerne hedder under ét UCP, UnCouplingProteins, og der findes mindst fem forskellige, som i forvejen studeres nøje af fedmeforskere og andre med interesse i stofskiftesygdomme.

Det er heller ikke en ny ide at stimulere stofskiftet - man kan købe masser af fup-piller på nettet, som hævder at gøre det.

Men ifølge forskerne fra Maastricht er det nyt, at man nu er på sporet af at finde et stof, der kan stimulere UCP'erne til at frakoble mitokondriernes ATP-produktion og øge varmeproduktionen, på samme måde som kulde gør det.