Mini-Japan på Vesterbro

Japan er meget andet end sushi, zen og geishaer. Nyt japansk sted på Vesterbro vil introducere danskerne for japansk barkultur.

Nyt japansk spisested og bar, Jah Izakaya. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

Til sidst blev Jonas Hartz træt af at høre sig selv brokke sig over, at man ikke kunne få autentisk japansk mad i København.

»Jeg har rejst meget i Japan med min bedste ven, Sato, der har japanske forældre, og hver gang jeg kom hjem, var jeg irriteret over, at man ikke kunne få autentisk japansk mad, der smager RIGTIGT i København. Man kan få virkelig meget andet mad på højt niveau i København, både i mellemklassen og selvfølgelig dyrere, men ikke et skud japansk, når man trængte til det. Til sidst tænkte jeg, at det bedste at gøre, når man brokkede sig så meget, var at åbne et sted selv.«

Og da Satoru, som hedder Inoue til efternavn og egentlig er tøjdesigner, fortalte, at hans svigerfar ville sælge den koreanske barbeque på Gasværksvej, som svigermor havde drevet fra 1988 og frem til sin død, var der ikke langt til at overtage restauranten og lave den izakaya, som de begge to savnede i København.

Nu ligger Jah Izakaya der.

»En izakaya er en afslappet bar, hvor japanske forretningsmænd siger til deres koner, at de går hen og spiser, når de ikke gider hjem og have skældud, men de drikker mest, og så spiser de lidt til. Japan er meget andet end geishaer og zen og sushi. Det er også folk, der drikker sig fulde, ryger indenfor og fester. En izakaya er afslappet og helt nede på jorden. Det tætteste, vi kommer på den slags bar i Europa, er vel en irsk pub, men forskellen er, at maden er virkelig god på en izakaya. Det er gode råvarer og lavet fra bunden. Det ville vi gerne genskabe, så japanere ville føle sig hjemme her. Der kom mange koreanere og japanere på restauranten, da den var barbeque, og vi håber, de stadig vil komme. Vi håber, det bliver et lokalt sted, hvor folk kommer forbi efter arbejde,« siger Jonas Hartz.

Maden på stedet bliver lavet af den japanske kok Shinya Ito, der har arbejdet på en trestjernet Michelinrestaurant i Tokyo, men som også har været køkkenchef på den japanske ambassade i København.

Under det ophold forelskede hans kone sig i byen, og derfor kunne parret lokkes tilbage til Danmark.

Der er også ansat en japansk souschef fra Osaka, hvor Izakaya-kulturen har sit udspring, og menuen bliver klassiske små izakaya-retter, som man traditionelt bestiller mange af og deler ved bordet, f.eks sashimi, gyoza og steaks.

»Vores køkkenchef laver traditionel izakayamad, men han kan også det, man kalder »back menu«, særlige ting, man laver til stamkunder, vilde ting som at hive rygraden ud på en levende fisk. Vi har holdt nogle prøvedage, hvor japanerne fattede det, mens danskerne lige skal lære, hvad japansk mad er. Man lægger vægt på umami, ikke på syre og salt, som vi elsker i Danmark. Men det skal være autentisk japansk, fordi det ikke bare handler om at servere mad, men også er et kulturelt projekt. For mig er mad en af de nemmeste måder at forstå en anden kultur på. Og samtidig kommer man til at kommunikere, når man sidder over en skål ris. I den her verden har vi brug for at lære hinanden at kende, og det kan det her være en måde at gøre på.

Jah Izakaya, Gasværksvej 21, 1656 Kbh V
Åben: søn, tirs-tors kl. 18-22 og fre-lør kl. 18-01. Priser fra 35 kr.