Mikkeller brygger øl med autister

Nyt mikrobryggeri vil skabe arbejdspladser til unge med autisme. Mikkeller har udlånt bryggeri og støtter med viden om ølbrygning. I morgen er der crowfunding-event på Refshaleøen.

Foto: Betina Garcia

Det danske mikrobryggeri Mikkeller, der sidste år lå som nummer 3 på den internationale liste over verdens bedste bryggerier, går nu med i et nyt støtteprojekt sammen med en gruppe unge autister mellem 17 og 30 år.

Det sker gennem et nystartet bryggeri: »People Like Us - Skippinge Brew«, hvor målet er at skabe en bæredygtig virksomhed med arbejdspladser til unge med autisme.

Med sin store viden om, hvordan man brygger øl i særklasse, vil Mikkeller bidrage med gode råd og supporte de unge, også med forretningsdelen. Mikkeller har udlånt et bryggeri i Skippinge til de unge, men støtter ikke økonomisk.

Unge med udfordringer

»Først og fremmest er det et fantastisk projekt. Det giver mennesker, som kan opleve udfordringer med at blive integreret i klassiske arbejdssituationer muligheden for at få et godt job og skabe en virksomhed,« siger Mikkel Borg Bjergsø, der sammen med sin bror grundlagde Mikkeller tilbage i 2010.

»Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver et ekstremt spændende bryggeri.«

I morgen lørdag er der crowfunding-event i Mikkeller Barrel Room på Refshaleøen. Formålet er at få mindre private virksomheder med i projektet og skabe nye arbejdsfunktioner for de unge autister.

Aftale med Dragsholm Slot

Foreløbig har »People Like Us - Skippinge Brew« aftaler med 20 forskellige ølbarer og også Dragsholm Slot. Thisted Bryghus, Dansk Tang og det amerikanske Goose Island Beer Company er der ligeledes indgået aftaler med.

Det er virksomheden LevAs, der tilbyder uddannelser og særlige tilbud til unge og voksne med autisme og andre særlige behov, som er initiativtager til det nye bryggeri. Med psykolog Jesper Carslen, direltør og speciallærer Lars Carslen og socialrågiver Hanne Nyström som ansvarlige.

»Vi er i fuld gang, og siden 2016 er der produceret de første fire nye slags øl. Det er en krævende proces, hvor der foreløbig indgår 22 arbejdsfunktioner. Typpisk arbejder hver enkelt ti timer om ugen,« siger Hanne Nyström.