Mig og min julemad: Nanna Simonsen

Nanna Simonsen er Gastronom, kogebogsforfatter og madskribent. Hos hende begynder julemenuen med en grøn salat, før julegåsen kommer på bordet.

Foto: Foto: Lars Ranek. Nanna Simonsen er i køkkenet sammen med sin søster hele den 24. december for at få julemiddagen klar.
Læs mere
Fold sammen

Hvordan ser menuen ud hjemme hos dig juleaften?

»Den er på en måde ret traditionel, men der er nogle ting ved den, som er anderledes. Vi starter med en grøn salat. Vi prøvede engang at starte med foie gras, men det duede ikke, fordi vi så ikke var sultne nok til gåsen. Gåsen fylder vi med æbler, svesker, kastanjer og nogle italienske medisterpølser, så på den måde er den ikke traditionel.

Men vi får også en flæskesteg, og faktisk er det næsten altid den, der er mest run på juleaften. Juleaften er vi kun fire-fem mennesker, og derfor gør vi kun et lille indhug i maden, så det ender altid med, at der er alt for meget mad. Sidste år halverede jeg derfor gåsen, inden jeg tilberedte den, så kunne resten bruges til sprængt gås og suppe i januar.«

Hvor lang tid bruger du på at tilberede julemenuen?

»Jeg laver maden sammen med min søster, og vi laver stort set mad hele dagen 24. december – men selvfølgelig med mange pauser. I virkeligheden kommer vi næsten altid for sent i gang, så vi først spiser ret sent.

Udover gåsen bruger jeg også tid på sovsen, for det er vigtigt, at den også er rigtig god. Jeg lægger altid urter ned i bradepanden under gåsen. Det er urter som selleri, gulerødder, løg, timian og et par ekstra griseben samt vingespidser fra gåsen.«

Hvordan giver du julemenuen et twist i forhold til det traditionelle?

»Min rødkål er nok mere krydret, og så er der også løg og æbler i. I gåsen putter jeg kastanjer og italienske medisterpølser, som vi rister inden. Jeg har måske lånt lidt fra det franske og italienske køkken og proppet ind i julemenuen.

Derudover bruger jeg altid en masse krydderurter. Men den ender aldrig med at smage for anderledes. Den smager måske bare af lidt mere, og man er ikke i tvivl om, at det er rigtig julemad.«

Se jule-opskrifter og video med Nanna Simonsen