Mangel på omega-3 i kosten kan ælde hjernen

Hjernen kan blive hurtigere ældet og miste en del af sine evner til at huske, tænke og multitaske, hvis ikke man får nok omega-3-fedtsyrer gennem kosten, viser nyt studie.

Makrel, laks, sild og andre fede fisk er blandt de bedste kilder til de sunde omega-3-fedtsyrer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være en rigtig god idé at spise masser af makrel, laks og sild eller bruge hørfrø- og rapsolie i madlavningen. 

Alle disse madvarer er nemlig rige på omega-3-fedtsyrer, og et nyt studie viser, at mangel på de sunde fedtsyrer i kosten kan få hjernen til at ældes hurtigere og miste en del af evnerne til at huske og tænke. 

Det skriver det amerikanske videnssite ScienceDaily på baggrund af et nyt studie, som netop er offentliggjort i det Amerikanske Akademi for Neurologis månedsblad: Neurology.

Læs også:
Christian Bitz: Fjern fedtforvirringen
Protein giver bedst effekt af fiskeolie
Christian Bitz: Fabelagtige fisk

Mangel på omega-3 skader humommelse og hjernevolumen

1.575 mennesker med en gennemsnitsalder på 67 år - og som ikke led af demens - deltog i forskningsprojektet. De fik alle deres hjerne skannet, ligesom de gennemgik en række test, hvor de fik målt deres mentale aktivitet, kropsmasse og niveauet af omega-3-fedtsyrer i deres røde blodceller. 

Og det viste sig, at folk, hvis niveau af omega-3-fedtsyrer i blodet lå i den laveste ende blandt deltagerne, havde mindre hjernevolumen end dem, som havde det største niveau af fedtsyrerne i blodet. 

Tilsvarende scorede gruppen med færrest omega-3-fedtsyrer i kroppen også laveste antal point, da de fik testet deres visuelle hukommelse og evne til at multitaske og tænke abstrakt.

”Folk med lavere niveau af omega-3-fedtsyrer i blodet havde lavere hjernevolumen svarende til to års strukturel aldring af hjernen,” siger en af hovedmændene bag studiet, Zaldy S. Tan, kandidat i folkesundhed ved University of California i Los Angeles til ScieneDaily.