Madanmeldere: Disse danske restauranter får Michelin-stjerner i år

Restaurant Mielcke & Hurtigkarl er favorit, når landets madanmeldere skal spå om, hvem der gives hæder til på onsdag, når årets Michelin-guide udkommer. Og ellers har de ret forskellige bud på, hvilke restauranter der er de bedste.

michelin
Foto: Mogens Flindt. De to kokke, Jan Hurtigkarl og Jakob Mielcke, er blandt favoritterne, når de danske madanmeldere skal spå om, hvem der får Michelin-stjerner på onsdag.
Læs mere
Fold sammen

Når den nye Michelin-guide offentliggøres på onsdag, er det afslutningen på mange måneders spekulationer om, hvem der mon får de eftertragtede stjerner.

Rundt omkring i landet står kokkene parat for at se, hvem der er så dygtige og heldige, at de kan føje en stjerne til deres restaurant, og dermed være sikret ikke bare hæder, men også kroner i kassen i form af flere gæster. Men også landets madanmeldere er med på at gætte.

Bent Christensen fra Den Danske Spiseguide siger, at Tree-top i Vejle og Ti Trin Ned i Fredericia er hans to jyske favoritter til en ny stjerne, sammen med Restaurant Frederikshøj i Aarhus, som allerede har én stjerne. På Fyn er der ifølge ham to muligheder - den ene er Falsled Kro og den anden er Lieffroy.

»På Sjælland er Dragsholm slot nok klar til en stjerne, og i København er Studio og Kong Hans mine forventede ny to-stjernede restauranter. Og måske lykkedes det endelig for den røde guide at få bekvemmet sig til at yde Mielcke & Hurtigkarl retfærdighed, og give dem stjernestatus. Sidder venligheden og venter på yderligere at bryde ud, kunne guiden passende honorere Søllerød Kro med to. Taller, Amass og 108 (alle i København) bør også være ekstra opmærksomme den 22. februar - de er alle i stjerneklasse. Og på Færøerne falder den første stjerne med sikkerhed i Torshavn, på restaurant Koks,« spår Bent Christensen.

Jesper Uhrup fra Gastro er på linje med Bent Christensen, når det gælder Mielcke & Hurtigkarl.

»De får nok deres første stjerne i år, og så tror jeg, at Kadeau i København og Søllerød Kro får deres stjerne nummer to. Jeg synes, at der burde falde flere stjerner i København, men først og fremmest burde top-stederne i provinsen gives en stjerne. Det gælder især Falsled Kro og Dragsholm Slot. Også Lieffroy i Nyborg og Ruths Hotel i Skagen burde få. Og Babette i Vordingborg og Ti Trin Ned,« siger Jesper Uhrup.

På en bænk ved Sortedam Dossering sidder Martin Kongstad og lyder ikke overrasket over, at man ringer, for det har flere allerede gjort. Spændingen er stor, og nogen skal spå om stjernerne fra den 117 år gamle guide – også Martin Kongstad, som anmelder mad for Euroman og i radioprogrammet på Radio 24syv »Bearnaise er dyrenes konge«.

Hans spådom lyder på en stjerne til Alchemist på Østerbro, Falsled Kro, Koch i Århus, Dragsholm Slot, Ti Trin Ned og Tree-top, og to stjerner til Frederikshøj i Århus, Søllerød Kro, og Studio og Kadeau i København.

»Var det mig, der uddelte stjernerne, ville jeg give én til Fiskebaren, Geist, Øl & Brød, Taller, Gammel Mønt og Restaurationen, og to stjerner til Kong Hans Søllerød Kro, Frederikshøj og Mielcke & Hurtigkarl,« siger Martin Kongstad.

Ole Troelsø, anmelder på Børsen og formand for den danske madanmelderforening, nævner også Mielcke & Hurtigkarl, samt Alberto K, når han skal sige, hvem han vil mene, fortjener en stjerne.

»Alberto K kan have det problem, at selv om den helt klart ligger helt i toppen, så minder den måske lidt for meget om nogle af de andre,« siger han, og tilføjer, at det gør Taller ikke, og netop derfor har restauranten med det venezuelanske islæt måske større chance for at få sig en stjerne.

»Men Michelin er ikke interesserede i at være retfærdige - de skal give gode råd og være troværdige, og det synes jeg, at de lykkes med. Guiden bliver vigtigere og vigtigere i de her år, hvor der bliver færre anmeldere, fordi det er et dyrt stofområde for aviserne. Der er flere og flere, der blogger madanmeldelser, men det er vel begrænset, hvor objektiv man er, hvis man er blevet inviteret til at spise gratis. Så Michelin er vigtigere end nogensinde, fordi de er ubestikkelige,« mener Ole Troelsø.

Berlingskes egen madanmelder, Søren Frank, er enig i, at Mielcke & Hurtigkarl på Frederiksberg er den restaurant herhjemme, som er mest uretfærdigt overset af guiden.

»For mig er den i top to eller tre i København, men den har ingen stjerner - efter min mening burde den have to. Jakob Mielcke er en uhyre original og kreativ kok og faktisk den, som vinder flest priser til de danske madanmelderes årlige award show, Årets Ret. Det siger noget i en konkurrence, hvor også Noma og Geranium deltager.«

Skal han nævne dem, han tror, får stjerner denne gang, så bliver det Koks, Dragsholm, Taller og Alchemist.

»De har alle sammen rapporteret, at de mener at have haft besøg af Michelin-inspektører de tre gange, det kræves før man kan få tildelt stjerner. Desuden tænker jeg, at 108 godt kunne være på bobler-listen til at få en stjerne, men om det bliver i år, er jeg ikke så sikker på. Det samme gælder Kadeaus anden stjerne,« siger Søren Frank.

»Det er grotesk, at Noma ikke har fået den tredje stjerne, for definitionen på dem, der får det, er, at det er en restaurant, som er en rejse værd. Og når man ser på gæsterne, så er halvdelen af dem folk, som er rejst til Købehavn kun for at spise. Men det er selvfølgelig hypotetisk, fordi den lukker om lidt,« siger Søren Frank om Noma, der lukker på Christianshavn i den kommende uge og genåbner på Refshaleøen omkring årskiftet.

Om baggrunden for Michelin-guidens valg siger Søren Frank: »Den skal være til at stole på, og det er derfor, der skal tre inspektører ud og spise på en restaurant, før den kan få stjerner. Det harmonerer ikke med Jakob Mielckes jazzede tilgang til, at retterne skal bevæge sig hele tiden, og hver gang noget er perfekt, skal det brydes ned og bygges op på en ny måde - og det kan være grunden til, at de indtil videre ikke har fået en stjerne.«