Luksus og gode køb

Den hypede og sarte luksusdrue pinot noir er en vanskelig drue at have med at gøre og pinot er ikke billig.

Selv om vi ikke har ødslet med stjernerne i denne uge, er det en af de mest interessante vintest i lang tid. Det skyldes først og fremmest, at vi har smagt på den hypede og sarte luksusdrue pinot noir i hele fire forskellige udgaver. Lige fra Chile til det relativt kølige Bourgogne.

Referencepunktet for pinot er og bliver Bourgogne, og når de oversøiske producenter skal gøre franskmændene kunsten efter, kravler de som regel op i højderne eller finder nogle kølige »lommer«, hvor klimaet passer godt til druen.

Hvis den får for meget varme, bliver den nemlig marmeladeagtig og ­klodset.
Omvendt bliver den let syrlig og stikkende, når den ikke får tilstrækkeligt med sol og sommer. Balancen er svær at ramme, og det er således en vanskelig drue at have med at gøre.

Bedst i test er ikke uventet Domaine Arlauds bourgogne efterfulgt af Knez Winery fra den kølige del af Anderson Valley (Californien). De er begge flotte vine, som dog må nøjes med fire stjerner. Det er som med champagne - det er livsstil, og det betaler man for. Pinot har aldrig været billig, og skulle man endelig finde en prisvenlig flaske, så er der stor sandsynlighed for, at den er udrikkelig.

Kigger man efter deciderede gode køb, må man dykke ned i de billige kategorier. Her har vi en skarp pris på Nugans chardonnay og Château La Tonelle fra Bordeaux. Glem alt om luksus og fornem livsstil. Det er bare rigtig god vin til prisen.