Landsholdsløberens råd: Nyd at du træner kroppen op

Fokuser på processen frem for målet. Sådan lyder landsholdsløberen Morten Munkholms bedste råd til den nye løber.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg begyndte at løbe, da jeg gik på highschool i USA. Der har man en større løbetradition, og vi skulle prøve forskellige sportsgrene af i skolen. Efter at have spillet fodbold i mange år besluttede jeg mig for at prøve atletik. Jeg kunne godt lide det individuelle i løb – at det var mit eget ansvar at træne og blive god. Og jeg var jo en ung gut, der var vant til at spille fodbold hver dag, så det var ikke så hårdt for mig, som det nok er for dem, der starter helt fra bunden.

Jeg er i dag primært motiveret af de store mesterskaber, men de første mange år, jeg løb, var jeg slet ikke i nærheden af den slags. Så der var mit mål at træne min krop. Jeg er stadig enormt motiveret af at manipulere med min krop. Samtidig er jeg jo dybt afhængig af det – jeg er høj hele tiden. Når man kommer dertil er det ikke svært at komme af sted - der er slet ingen tvivl om, at jeg skal løbe hver dag. I dag skal jeg ud to gange. Jeg skal bare lige ud og have ti kilometer her til formiddag. Og så skal jeg ud og løbe intervaller i aften.

Jeg er også miljøskadet. Jeg går meget op i at løbe på blødt underlag - grus- og skovstier. Så når jeg sidder i en bil, sidder jeg og kigger efter skovstier. Det er ligesom, hvis man står i en skobutik. Så kigger man nok også automatisk efter, hvilke sko, folk har på. Jeg glor også helt vildt efter andre løbere. Om de er erfarne eller nybegyndere. Jeg kigger efter, hvordan de bevæger armene og svævefasen (når begge fødder er løftet fra vejen, red.) Nogen trasker mere af sted end andre – det er der heller ikke noget i vejen med. Jeg kan også godt lide at gætte på, om det måske er en fodboldspiller, der kommer løbende. Deres arme er ret karakteristiske og langt inde foran kroppen. Det er meganørdet.

Mit bedste råd til nye løbere er at fokusere på processen frem for det mål, man har sat sig. Et mål kan være langt væk, og det er heller ikke alfa og omega inden for løb. Hvis du ikke opnår de mål, og det er det eneste, der har betydet noget for dig, så har træningen været spildt. Nyd i stedet den proces det er at træne kroppen op.«