Kvinder elsker yoga - mænd frygter ydmygelse

Interessen for yoga er seksdoblet de seneste 20 år, og ny undersøgelse viser, at det stadig er storbykvinderne, der dominerer den meditative motionsform. Mange mænd sidestiller yoga med en strikkeklub og er bange for at blive ydmyget, fordi de ikke er fysisk overlegne i denne motionsform, siger yoga-træner.

Her dyrker sanger og skuespiller Sara Grabow yoga, mens hendes mand bliver siddende i sofaen. Fra et tidligere interview med Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den typiske yoga-dyrker er 45 år gammel. Hun bor i en af landets større byer og har en længerevarende uddannelse. Værdiundersøgelser viser, at hun er en »moderne idealist, der er forandringsorienteret og har fokus på individuelle og indre værdier som selvrealisering, altruisme, nærhed, ligestilling og tolerance«. Yoga er næppe den eneste motionsform, hun dyrker – men snarere et supplement til ugens øvrige motions- og forbrændingsmæssige aktiviteter. Alt det ovenstående beskrives i den nye, store undersøgelse af yogaens trivsel, som Videncenter for Folkeoplysning netop har offentliggjort.

Læs den 139 sider lange Yoga-rapport via dette link.

Simon Krohn har undervist i næsten 15 år, er uddannet filosof og har udgivet cd’er og bøger om yoga og mindfuldness. Han har intet med undersøgelsen at gøre, men genkender i den grad de ovenstående 45-årige, veluddannede københavnerkvinder fra sin undervisning.

»Ja, det overrasker mig på ingen måde. Det er oftest kvinder med et stort overskud, der dyrker yoga. Disse kvinder har overskuddet til at regne ud, at når man har meget travlt og stresser i sit liv, så skal man ikke løbe hurtigere. Tværtimod bør man gå ned i tempo,« siger Simon Krohn og opsummerer derefter, hvorfor mændene holder sig væk fra den populære østlige aktivitet:

»Mange mænd tænker om yoga, at det nærmere er en strikkeklub end en seriøs motionsform.«

At yoga på alle måder er domineret af kvinder, understreger tallene. Ni ud af ti aktive yoga-dyrkere i Danmark er kvinder. Kun med hensyn til ridning og gymnastik har kvinder det samme overtag. Ifølge Simon Krohn skal både yoga-udbydere, -dyrkere og medier ændre måden, de taler om motionsformen på, hvis flere af mændene skal lokkes ned i smertefulde stillinger på små liggeunderlag rundt omkring i landet.

»Det irriterer mig, at yoga ofte fremstilles på sådan en damebladsagtig facon. Tit illustreres den i reklamer eller artikler med en kvinde, der sidder i lotus-stilling på en strand med en smuk solnedgang i baggrunden. Ofte reduceres yoga også til noget, der hører til som en del af pakken på et well- nessophold. Jeg kan altså godt forstå, hvis mænd føler, at der er lidt langt fra stemningen i et svedlugtende fodbold-omklædningsrum til billedet af dem selv siddende i en kridhvid slåbrok, omgivet af lotusblomster på et spahotel,« siger Simon Krohn.

Går vi et skridt dybere, tror den mangeårige yoga-underviser, at mange mænd frygter det nederlag, de formentlig vil opleve, de første gange til yoga-undervisning. Mænd er vant til at være bedst til samtlige sportsgrene. De kan kaste længst, hoppe højest, løbe hurtigst. Men til yoga er de bagud på point fra første fløjt. Mænd har typisk større, stærkere og kortere muskler end kvinder. Det er en ulempe i de smidighedsøvelser, der er hjørnestenen af undervisningen, fortæller han.

»Som mand kan man derfor føle sig lidt ydmyget de første gange, fordi pigerne sidder stille og roligt i stillingerne, mens vi sveder og har ondt. Vi skal faktisk arbejde imod vores egen styrker i starten,« siger Simon Krohn.

Yogalærerens synspunkter møder enighed hos Maja Pilgaard – forsker hos Videncenter for Folkeoplysning og medforfatter på den nye store undersøgelse af danskernes yoga-vaner. Hun mener desuden, at den historiske baggrund for yogaens opståen i Danmark har noget at gøre med kvindernes dominans på området.

»I Danmark vandt yogaen frem som et led af kvindefrigørelsen i 70erne. Det kan have noget at gøre med, at den stadig er låst fast i det miljø,« siger Maja Pilgaard. Flere steder i udlandet er yogaen dog accepteret blandt mændene. Hun fremhæver særligt Los Angeles på den amerikanske vestkyst, hvor mændene er stærkere repræsenteret end herhjemme.

»Der er enkelte ting, der indikerer, at yoga også kan udbrede sig blandt mændene herhjemme, selv om vi endnu ikke kan læse det i de store stastistikker. For eksempel har mænd, der dyrker crossfit, fået en forståelse for, at fleksibilitet og balance er vigtigt. Her kan yoga hjælpe dem. Desuden benytter både Manchester United og flere tyske fodboldhold yoga som en del af deres fysiske træning, fordi de har fundet ud af, at øvelserne modvirker skader,« siger Maja Pilgaard.

Helt generelt er yogaens popularitet vokset eksplosivt i Danmark. Fra 1993 til 2011 er deltagelsen på landsplan seksdoblet og i dag dyrker hver 16. dansker yoga.

Dermed placerer sporten sig på 11.-pladsen blandt de mest populære motionsformer i Danmark og på 7.-pladsen blandt kvinder.

»Populariteten er så vild. Og det er så vildt, at den stadig vokser. Jeg og de øvrige undervisere bliver ved med at fortælle hinanden, at nu må kurven da snart knække. Vi var sikre på, at yoga ville lide, da både pilates og siden crossfit blev populære. Men vi har oplevet, at yoga-dyrkere enten vender tilbage til os eller bruger yoga som supplement,« siger Simon Krohn.