Kom rundt i krogene

Michael René, lektor ved Metropol er rengøringsekspert og forfatter til hjemmesiden pletvæk.dk. Her er hans bedste råd til et rent hjem.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Generelt

Hyppighed
Hvor ofte, vi bør gøre rent, afhænger af hjemmet. Hvor mange som bor der, hvor meget vi sviner, og hvor meget vi er hjemme. En god tommelfingerregel er minimum hver 14. dag – eller simpelthen når der er beskidt.

Strategi
Opryd og aftør ved almindelig rengøring. Gør gerne hovedrent et par gange om året, hvor du kommer helt ind i hjørner, skabe, kroge og køkkenhylder. Højtider kan passende bruges som anledning. F.eks. jul eller nytår og påske eller sommerferie. Har du for travlt til at finde tid til hovedrengøring, er det også fint at tage tjansen i løbende bidder.

Udstyr
Det meste kan klares med en tør mikrofiberklud eller lidt vand og opvaskemiddel. Brug eddike til mere hårdfør kalk og anvend brun sæbe til mere hårdført snavs. Husk gummihandsker.

Udluftning
Skab gennemtræk to-tre gange daglig i fem-ti minutter ad gangen. Kan med fordel klares, når du står op om morgenen, når du kommer hjem om eftermiddagen og lige inden sengetid.

Stuen

Støv
Fjernes ved både almindelig- og hovedrengøring. Start med at rydde op og tørre støv af hylder og lamper. Støvsug herefter gulvet, mens du bevæger dig ud af lokalet. Giv gerne stofmøblerne en tur på vejen, og vask eventuelt gulvet med lidt vand og sæbe, hvis det trænger.

Soveværelset

Sengen
Støvsug gerne din madras ved hovedrengøring eller bare et par gange årlig. For eksempel hvis du skifter sengetøj og har støvsugeren fremme. Imens har dyne og pude godt af frisk luft i vinduet eller på en tørresnor.

Badeværelset

Toilet
WCet er en rede for colibakterier, som ikke er af den venlige slags, og er derfor et must at rengøre. Brug WC-rens en gang om ugen, eller når du kan se, det trænger. Lad det stå lidt i blød og skrub det værste snavs og kalk af, inden du skyller. Gentag om nødvendigt. Husk desuden at udskifte WC-børsten med jævne mellemrum.

Afløb
Hvis vandet har svært ved at løbe ud, kan afløbsrens ofte klare ærterne. Hæld i, lad det stå i blød og skyl efter. Ved håndvasken kan de værste propper undgås ved at skrue vandlåsen af et par gange om året og fjerne hår og andre rester. Det samme gælder for køkkenvasken.

Fliser og badeforhæng
Ikke det mest presserende, men godt at tage engang imellem. Fugt væggene med vand, brug et afkalkningsmiddel – eddike er ofte nok – og skyl efter med koldt vand igen. Ved at fugte først, undgår du at skade furerne og danne basis for skimmelsvamp. Er badeforhænget blevet nusset, kan det ligeledes ligge i blød i eddike, hvorefter det skylles. Har skimmelsvampen dog først gjort sit indtog, er det frem med Rodalon for at undgå spredning.

Køkkenet

Køleskab
Rengør køleskabets hylder, håndtag og bagvæg, når du kan se, det er beskidt. Tag for eksempel en hylde eller to, når du alligevel står med opvasken. Det kræver blot varmt vand og opvaskemiddel. Dryprende og afløb bagerst i køleskabet kan stoppe til og kan fikses med en vatpind eller piberenser.

Karklud, viskestykker og håndklæder
Karkluden bør som udgangspunkt skiftes hver dag. Undgå at bruge samme klud til både gulv og bordplade. Viskestykker og håndklæder kan skiftes med større mellemrum. For eksempel sammen med resten af vasketøjet. Det kan ofte ses eller lugtes, når tiden er inde.

Komfur
Kom brun sæbe rundt i ovnen og dæk til med film, så fugten bevares. Nyd et glas glögg, mens du lader ovnen stå til næste dag og let kan vaske snavset af. Giv det eventuelt en tur mere, og skift de hjemmebagte småkager ud med konfekt, mens ovnen står i blød endnu en dag.