Kol-alarm: Sådan op dager du lungesygdom i tide

Har du altid haft lidt svært ved at følge med på fodboldbanen? Eller har du døjet med lungebetændelse mange gange? Så kan det være en god idé at tage til lægen og få tjekket lungerne. Også selvom du er ung og ellers føler dig sund og rask. Se advarselstegnene på lungesygdommen KOL her.

Foto: Scanpix/Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du haft dårlige lunger som barn og ung, er din risiko for at få kol fire gange større end normalt. Og både børn iog unge er med i risikogruppen viser ny forskning.

Opret abonnement på PLUS og få indblik advarselstegnene på lungesygdommen. Du får desuden adgang til reportager, store interviews, guider om økonomi, sundhed, træning og meget andet. 1. måned er gratis - herefter kun 29 kr. pr. måned uden binding.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


Har du altid haft lidt svært ved at følge med på fodboldbanen? Har du døjet med lungebetændelse mange gange? Eller er du for tidligt født? Så kan det være en god idé at tage til lægen og få tjekket lungerne. Også selv om du er ung og ellers føler dig sund og rask.

For selv om du måske ikke engang har rundet 30 år endnu, kan en nedsat lungefunktion være tegn på, at du er ekstra udsat for at få den frygtede lungesygdom kol senere i livet.

Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, hvor man har fulgt en større gruppe personer gennem mange år. Risikoen for at få kol var nemlig hele fire gange større hos personer, der ryger, og som allerede i 20-30-års alderen havde dårlige lunger, sammenlignet med rygere på samme alder, der havde normal lungefunktion.

Professor i lungesygdomme ved Københavns Universitet, Peter Lange, der sammen med flere kollegaer står bag undersøgelsen, kalder resultatet for vigtigt:

»Vi har fundet ud af, at nedsat lungefunktion allerede i ungdommen er en vigtig risikofaktor for at udvikle KOL senere i livet. Så nu må vi arbejde på at finde ud af, hvorfor nogle mennesker har dårlig lungefunktion allerede i ungdommen og se, hvad man kan gøre for at få lungefunktionen så optimal som mulig i de tidlige år,« siger han.

Foto: Scanpix/Iris.

Svækkede lunger

Ifølge Peter Lange kan f.eks. mange lungebetændelser og tilfælde af bronkitis i barndommen være tegn på svækkede lunger, ligesom børn, der er født for tidligt, og børn med svær astma også ofte har en ringere lungefunktion.

»Undersøgelsen viser, at når man i fremtiden skal forske i kol, så skal man også kigge på barndommen og opvæksten, på måske astma og infektioner i lungerne. Alle de ting bidrager til, at man senere i livet kan blive syg, siger Peter Lange. Han understreger dog, at det uanset ens lungekvalitet fortsat er rygning, der er den største årsag til, at op mod 430.000 danskere lider af kol. Det anslås dog, at omkring halvdelen af de 430.000 lever med sygdommen uden at vide det.

Hvis man vil undgå kol, er det vigtigste råd, ifølge Peter Lange, derfor at undlade eller holde op med at ryge. Men derudover er det vigtigt at kende sin lungefunktion som ung, så man kan tage sine forholdsregler - herunder at stoppe med rygning og derudover at få eventuel astma behandlet optimalt.

»Kend din lungefunktion, når du er 20-30 år. Gå til lægen og få den målt ved hjælp af en pusteprøve«, lyder rådet fra professoren.

At det er vigtigt at sætte tidligt ind for at optimere lungekvaliteten, peger ny, endnu ikke offentliggjort forskning fra Dansk BørneAstma Center Copsac også på. Ifølge professor og overlæge i børnesygdomme Hans Bisgaard viser de nye resultater nemlig, at dårlig lungekvalitet er noget, man fødes med.

»Vores undersøgelse tyder på, at den reducerede lungefunktion, man finder hos i hvert fald astmapatienter, er medfødt, det vil sige, at det skyldes gener. Den eneste miljøfaktor vi kender, der forværrer lungefunktionen, er tobak,« siger Hans Bisgaard.

Hos Dansk Lungeforening håber direktør Anne Brandt, at der med den nye forskning nu sættes fokus på lungerne hos børn og unge.

»Vi skal tage lungerne mere alvorligt, end vi har gjort i en del år. Der er rigtig mange børn i enhver skoleklasse, der har astma, som der ikke er blevet taget hånd om, siger hun og tilføjer:

»Vi skal sætte alt ind nu for at give de her unger de bedste lunger.

 

Spot problemet allerede i børnehaven

Vil dit barn bæres meget, har det måske svage lunger. Fold sammen
Læs mere

Hvert femte barn i førskolealderen har astma, mens det i landets skoleklasser er hvert 10. barn, der må slås med lungesygdommen. Og det er for mange, mener direktør for Lungeforeningen Anne Brandt.

Hun opfordrer derfor til, at der skal sættes ind tidligere for at opdage svage lunger hos børn. F.eks. at lærere og pædagoger allerede i børnehaver og skoler er opmærksomme på tegn, der kan tyde på nedsat lungefunktion.

»Jeg ville gerne have, at man i børnehaverne spotter de børn, der har problemer, f.eks. hvis der er et barn, der altid vil bæres, når man skal på skovtur. Det skal vi reagere på,« siger Anne Brandt.

Passiv rygning

Ifølge Dansk BørneAstma Center og Danmarks Lungeforening er astma den mest almindelige årsag til, at børn indlægges akut. Astma er desuden tredoblet i de seneste 30 år.

Rygning er den vigtigste miljøfaktor, som man ved øger risikoen for astma. Og derfor skal der også stadig være fokus på, at børn ikke begynder at ryge, mener Anne Brandt;

»Vi skal stadig arbejde på at forhindre rygestart, så ungerne ikke begynder at ryge som 14-årige,« siger hun.

Passiv rygning kan også føre til nedsat lungekapicitet, ligesom det er bevist, at rygning under graviditet fører til, at barnet fødes med nedsat lungekapacitet.

 

GUIDE: Sådan op dager du syge lunger

Hyppige forkølelser og infektioner kan være tegn på svækkede lunger Fold sammen
Læs mere

Hoste
Hoster du meget, f.eks. når du griner eller græder, så kan det være tegn på, at din lungekapacitet ikke er optimal

Åndenød
Er det hårdt at tage trappen op til kantinen? Eller undrer du dig over, hvorfor du puster så meget på cyklen hver morgen, selv om du cykler hver dag? Du behøver ikke at være i dårlig form. Åndenød kan være tegn på dårlig lungefunktion.

Besvær ved anstrengelse
Er du altid den første til at trække dig fra idræt på arbejdet eller i skolen? Det kan være et tegn på dårlig lungefunktion

Står altid på mål
Undrer du dig over, hvorfor din søn eller datter ikke kan følge med de andre på fodboldbanen og altid vælger at stå på mål? Ifølge eksperter kan det være et tegn på nedsat lungefunktion eller astma.

Mange lungeinfektioner i barndommen
Har du lidt meget af bronkitis og/ eller lungebetændelse i barndommen, kan det være et tegn på svage lunger. Ifølge den nyeste forskning tyder det på, at personer, der er født med svage lunger, er mere disponerede for lungeinfektioner og senere i livet kol.

Barn vil altid bæres
Hvis du tit i børnehaven oplever, at dit barn vil bæres meget, når de tager på skovtur, behøver det ikke at være fordi, dit barn er dovent. Børn, der kan gå, men som vil bæres meget, kan også være tegn på, at lungerne ikke fungerer optimalt.

For tidligt fødte børn
Børn, der er for tidligt fødte, har ofte forringet lungekvalitet, da lungerne ikke er fuldt udviklet ved fødslen.

Slim eller hyppige forkølelser
Har du meget slim eller hyppige forkølelser, som går ned i brystet, kan det også være et tegn på, at dine lunger ikke har det for godt,

Hvæsende eller pibende vejrtrækning
Er din vejrtrækning hvæsende eller pibende, når du anstrenger dig eller ved f.eks. vejrskift, kan det tyde på, at du har astma.

Reagerer på parfume og røg
Får du svært ved at trække vejret, når du f.eks. er i et rum med en, der bruger meget parfume? Eller bliver din vejrtrækning irriteret af meget røg? Så vil det også være en god idé at få undersøgt din lungefunktion. Det er nemlig tegn på astma.

Gå til lægen, hvis din vejrtrækning besværes af parfume. Fold sammen
Læs mere