Kniv, gaffel og vandresko

»Vi har allermest travlt, når der er faldet sne. Så er der lige så mange mennesker i Dyrehaven som på Strøget,« siger Vibe Berg, der driver Studenterkilden i Dyrehaven. Området nord for København er det perfekte udflugtsmål, hvis man både vil vandre og ud at spise.

Dyrehavens mest kendte spisested, Peter Lieps Hus, er et godt sted at afslutte skovturen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Synes man, at en god skovtur indbefatter et restaurantbesøg, så er Dyrehaven nord for København bare stedet.

Selv om vinteren, når Bakken er lukket, kan man her kombinere en udsøgt naturoplevelse med en god frokost eller en kop kaffe og kage. Der er flere spisesteder at vælge imellem, bl.a. Peter Lieps Hus tæt ved Bakken, Studenterkilden tæt ved Røde Port ved Klampenborgvej, Piil & Co. ved Kirsten Pils Kilde i udkanten af Bakken og Strandmøllekroen på Strandvejen.

»Forår, vinter og efterår er vores højsæson. Om sommeren tager folk til stranden, hvis vejret er godt. Vi har allermest travlt, hvis der er faldet sne. Så er Dyrehaven lige som at gå på Strøget. Folk går tur først, og så kommer de ind og spiser frokost,« siger Vibe Berg, der driver Studenterkilden sammen med Niels Kokkenborg Sørensen.

Da Fri kom forbi i sidste uge på en klar og kølig dag, var der udenfor det gamle, romantiske hus pyntet op med gran, buksbom og juleblomster og indendøre var der dækket op med hvide duge, og ilden buldrede i pejsen. At spise i sådanne omgivelser – og som sagt er der flere skønne steder at vælge imellem – er en perfekt afslutning på en tur i Dyrehaven.

Der er masser af ruter at vælge imellem, Starter man ved Røde Port på Klampenborgvej, kan man passende gå forbi den smukke Fuglesangsø og videre forbi Kirsten Pils Kilde og frem til Peter Lieps Hus. Herfra videre ad Christiansholmsvej mod Eremitageslottet. Midtvejs på denne strækning ligger et fodersted, hvor man kan se vildtet æde. Fra slottet, hvorfra man har en storslået udsigt over Øresund, kan turen gå videre ad Nordre Skovvej og tilbage mod Røde Port gennem Ulvedalene. En fin tur på ca. halvanden time, som giver god appetit.

En anden rute kunne være at starte ved Springforbiporten på Strandvejen. Gå ad Springforbivej og drej til højre ad Chausseen mod Rådvad, hvor de gamle fabriksbygninger ligger idyllisk ved Mølleåen. Første del af turen går over Hvidtjørnesletten, hvor træerne ser ud, som de er klippet nedefra, fordi vildtet spiser de nederste grene op til en ensartet højde. Fra Rådvad går man mod Hjortekær og derfra ad Hjortekærvej tilbage over den åbne Eremitagesletten til Eremitageslottet. Herfra tilbage ad Christiansholmsvej til Peter Lieps Hus, hvor man kan slutte af med frokost – eller her i juletiden et glas varmt gløgg.

Der er mange andre vandremuligheder. Ligegyldig hvilken vej, man vælger, kommer man igennem et enestående stykke natur og tæt på vildtet. Jægersborg Dyrehave har ca. 2.000 dyr: 1.600 dådyr, 300 krondyr og 100 sikaer. Om sommeren opholder dyrene sig ofte på de åbne arealer, mens de her i vintertiden søger ind i skoven, hvor man kan se dem, fordi træerne er uden løv.