Klik-klik-klik-klik-klik-klik med kuglepennen. Giv din kollega et »fidget toy« i stedet

Legetøj til voksne hitter. Dimser til at beskæftige urolige hænder er storsælgere på nettet.

Klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du nogensinde siddet i et møde eller ved siden af en kollega, der klikker med kuglepen? Klik-klik-klik-klik. Uafladeligt. Hvis du ikke har prøvet det, er du sikkert selv den kollega eller mødedeltager, der klikker med kuglepen uden at vide det.

Og så kender du allerede til begrebet »fidget toy« - dimselegetøj eller nulreting - som er et anerkendt redskab til børn med opmærksomhedsforstyrrelser, men som nu også er ved at tage voksenverdenen med storm.

På Amazon.com, verdens suverænt største internetbutik og den ottendestørste butikskæde i det hele taget, ligger antistress-dimser lige nu på ti af 20 pladser i bestseller-listen over legetøj til både børn og voksne.

Flere af pladserne besættes af afslapningsterningen »Fidget Cube« i forskellige udgaver. Den lille plastikkube har på alle seks sider små dingenoter, som man kan åbne, lukke, dreje, skrue på, flytte eller i det hele taget sidde og beskæftige fingrene med. Lidt ligesom aktivitetslegetøj til småbørn. Eller rettere: Fuldstændigt ligesom aktivitetslegetøj til småbørn.

Fidget Cube er startet på Kickstarter, hvor iværksættere kan komme i kontakt med kommende kunder og få tilsagn om støtte til et projekt, før produktionen overhovedet er gået i gang. Og brødrene Matthew og Mark McLachlan ramte virkelig en åre, da de lagde deres ide om en nulreterning ud til »crowd sourcing« sidste år.

På rekordtid var der tilsagn om salg af Fidget Cubes for 6,4 millioner dollar på Kickstarter - langt over brødrenes erklærede mål på 15.000 dollar, og terningen er nu på markedet også uden for nørdekredsene, der var de første til at tage den til sig.

Fidget Cube kan også købes i danske butikker, og den er ikke det eneste antistress-legetøj, der for nylig er blevet populært.

»Fidget spinners« er ifølge businessavisen Forbes det nyeste nye i kontorlegetøj, hvor vi tidligere måtte klare os med at sætte papirclips sammen til lange kæder.

Reddit, det store sociale linking-site, har netop haft en gaveudveksling med fidget toys, hvor 1.757 fremmede mennesker sendte dimser til hinanden over hele kloden. Opfindsomheden har været stor, og galleriet med takkebilleder kan være en inspiration til andre med dimsetrang.

Hvis man vil gå old school på sine dimselegetøjer kan man vende tilbage til 80ernes Rubics Cube-fænomen. Man behøver ikke kigge på den - den irriterende professorterning løses ved at følge nogle ganske simple regler, eller man kan bare sidde og dreje formålsløst på den. Hvilket for nogle af os kommer ud på det samme.

Man kan gå endnu længere tilbage i dimselegetøjets historie og finde en lille perlekæde til at dreje rundt i hænderne, sådan som man måske har set mellemøstlige mænd gøre med deres traditionelle tasbih-bedekranse.

Det er en vigtig skelnen, at dimselegetøj ikke som udgangspunkt er kedsomheds-fyldere eller tidsfordriv. Det er redskaber til overspringshandlinger i den oprindelige betydning, hvor den korrekte engelske oversættelse er »displacement activity«.

Hvis man er presset af deadlines eller andre udenomskrav, kan dimselegetøjet være en måde at dirigere den nervøse energi ud i fingrene i stedet for i arbejdet, der skal udføres, eller tankerne, der skal tænkes. Legetøjspilleriet træder da i stedet for andre, mere uhensigtsmæssige handlinger.

Hvis man er i »Netflix'n'Knit«-segmentet, der altid har et håndarbejdsprojekt eller flere i gang, vil man således sjældent køre marcipanbrød ind i hovedet samtidig med, at man strikker eller hækler, fordi der ryger for mange masker, når man slipper pindene.

De fleste rygere - og samtlige piberygere - vil formentlig også godt indrømme, at tobaksvanen opfylder trangen til at pille ved noget. I hvert fald kan man som frafalden blive glad for, at nikotintyggegummiet viser sig at være i en meget vanskelig indpakning.

Legetøj til urolige hænder selvfølgelig er ikke en ny opfindelse. For pædagoger er det et redskab, som børn med motorisk uro kan have glæde af, og i ergoterapi til alle aldre indgår systematisk brug af ting, der kan beskæftige hænder og krop.

Man behøver dog hverken være svagelig, diagnosticeret eller på anden måde udsat for at have behov for at beskæftige sine hænder med noget andet for at kunne koncentrere sig.

Et videnskabeligt forsøg med 220 universitets-studerende viste, at de studerende oplevede bedre at kunne koncentrere sig og dermed lærte mere, hvis de fik små anti-stress-bolde til at klemme i hånden under auditorie-undervisningen. Artiklen siger desværre ikke, om man har også afprøvet effekten af at smide anti-stress-boldene efter de mennesker, der sidder ved siden af én og klikker uafladeligt med kuglepennen.