Klassiske teboller

Teboller hedder de, men de klarer sig altså mindst lige så godt til en kop kaffe. Eller en kop varm chokolade, kombinationen boller og varm chokolade er storslået. VI er nået til tebollerne i Fri's bageskole.

Foto: Scanpix

Den lagkage, som ifølge gængse fødselsdagritualer følger efter tebollerne, falder lidt tungt ved siden af. Lagkage har det meget bedre i et usødet selskab af kaffe eller te.

Men her er det bollerne, vi dvæler ved. Hjemmebagte boller, let gråtonede af masser af kardemomme og tætte af rosiner. Sådan som de skal være. Flæk dem og smør dem med frisk og koldt smør, og der er ikke et øje tørt.

TEBOLLER

 

1. Lad smørret få køkkentemperatur. Pisk ægget sammen og stød kardemommen fint.

2. Hæld vand og mælk i en skål. Rør gær, sukker, salt, kardemomme og ægget (gem lidt til pensling) ud i væsken. Tilsæt smør og mel lidt efter lidt. Hold lidt mel tilbage.

3. Skrab dejen ud på en meldrysset bordplade og ælt den længe, til den er glat og smidig. Det sidste mel tilsættes efter behov, men dejen skal helst ikke være mere tør, end at den kun lige akkurat kan slippe fingrene. Til sidst æltes/trykkes rosinerne ind i dejen.

 

4. Tril dejen til en pølse og skær pølsen ud i 12-15 ens stykker. Form stykkerne til boller, sørg for at ingen rosiner titter ud gennem dejen. Sæt bollerne på en bageplade dækket af en silikonemåtte eller bagepapir. Drys dem med lidt mel og læg et stykke plastic (f.eks. en opsprættet pose) over dem. Stil dem lunt og lad dem hæve, til de har nået dobbelt størrelse. Det tager to-fire timer.

 

5. Tænd ovnen på 210 grader (over og undervarme). Rør æggeresten med en lille sjat vand og pensl bollerne med blandingen. Sprøjt vand på bollerne en gang eller to undervejs og bag dem i 18-20 min.