Kinesere vil løse dansk østers-problem: Lad os komme og spise dem

De mange stillehavsøsters truer kysterne langs Limfjorden. Nu vrimler det med tilbud fra kineserne om at løse problemet.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Foto: www.b.dk

For en uge siden skrev Politiken en artikel om de mange stillehavsøsters, der er kommet til de danske farvande fra syd og truer økosystemet ved Limfjorden.

Nu er flere kinesere på de sociale medier kommet på banen med forslag til en løsning på problemet: Det skal spises væk, og kineserne gør det gerne for os. Det skriver The New York Times.

Tidligere denne uge delte den danske ambassade i Beijing en rapport fra Roskilde Universitet, der forklarer problemet med de stædige stillehavsøsters, på Kinas populære sociale medie Weibo.

Sammen med rapporten skrev ambassaden teksten: »Den danske kyst flyder over med friske østers, men danskerne er på ingen måder glade. Besøg den danske kyst for at spise friske østers – ses vi?«

Og responsen fra de kinesiske internetbrugere var overvældende.

På blot fire dage kom der omkring 15.000 reaktioner på opslaget med forslag til løsninger på problemet, og flere kinesiske nyhedsmedier har siden skrevet om den danske østers-invasion.

»Vi havde forventet en langt mildere reaktion,« skriver den danske ambassade i Beijings offentlige diplomati og medieafdeling i en e-mail til The New York Times. I stedet flød ambassadens onlineplatforme over med beskeder fra kinesiske internetbrugere.

Og helt overordnet var meldingen den samme: send en hær af kinesiske turister afsted og lad dem fortære Danmarks stillehavsøsters rub og stub.

Til at starte med var de fleste af kommentarerne skrevet med et glimt i øjet. For eksempel skrev en bruger »Lad os få indført et østers-spiser-visum med ti års ubegrænset indrejse,« mens en anden sværgede at tilslutte sig »Den Frivillige Danske Østers-Modstandsbevægelse« og lovede at »dedikere sin tunge og sine smagsløg til et dansk-kinesisk venskab, indtil de invasive østers er udryddet.«

Senere modtog den danske ambassade dog også respons i den mere seriøse ende af skalaen i form af nye undersøgelser, der viste, at Kina i forvejen står for udviklingen af 80 procent af verdens opdrættede østers og derfor ikke har brug for de danske.

Ambassaden er til gengæld blevet kontaktet af flere kinesiske firmaer med oprigtige tilbud om at importere østersene, og de er nu også selv kommet på banen med råd til turister, der ønsker at gå på østersjagt ved de danske kyster.