Kaffe-drikkere dør tidligere - men det er ikke kaffens skyld

Te-drikkere lever generelt sundere og længere end kaffedrikkere. Det er dog ikke så meget kaffen som rygningen og den manglende motion, der tager livet af kaffedrikkere.

En vanlig udsigt for mange danskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Te holder os i live i årevis, mens kaffe giver liv til de næste par timer. Hvis du med et godt helbred for øje skal vælge mellem enten te eller kaffe, så vælg teen. Så klart lyder udmeldingen fra den franske professor Nicolas Danchin, der er forskningsleder af et studie, hvor 131.401 mennesker mellem 18 og 95 år er blevet fulgt gennem seks år. Foruden et sundhedstjek har deltagerne selv skullet registrere, om de drak te eller kaffe og hvor mange kopper om dagen.

»Jeg mener, at man helt ærligt kan anbefale folk at drikke te frem for kaffe, men også at man i det hele taget kan anbefale folk at drikke te frem for at lade være,« sagde professor Nicolas Danchin om den ældgamle varme drik, da han fremlagde sine konklusioner på kongressen European Society of Cardiology (ESC) i Barcelona i denne uge.

Et af resultaterne er, at daglig tedrikning reducerer dødelighed af ikke-hjertekarsygdomme med 24 procent. Med hensyn til dødelighed på grund af hjertekarsygdomme var forskellen ikke signifikant. Blandt dem, der drak meget kaffe, var der en stigning blandt begge typer dødelighed i forhold til dem, der ikke drak nogen af delene. Under testfasen døde godt 700 af deltagerne.

Danchin og hans hold kunne dog ikke isolere den stigende dødelighed til kaffen, og advarer derfor først og fremmest mod den livsstil, mange kaffe-drikkere har.

»Kaffe-drikkere har gennemsnitligt en højere risikoprofil, mens det modsatte gælder te-drikkere. At dødeligheden er højere for kaffedrikkere, hænger derfor i høj grad sammen med, at de oftere ryger og dyrker mindre motion,« forklarede Nicolas Danchin fra talerstolen ifølge ESC.

17 procent af de af studiets deltagere, der hverken drikker te eller kaffe, er rygere. Til sammenligning ryger 31 procent af kaffedrikkere, der nyder en til fire daglige kopper. Blandt de, der drikker over fire kopper, ryger 57 procent. Altså næsten seks ud af ti. Omkring hver fjerde tedrikker ryger.

Kirstine Krogholm er ph.d i human ernæring og fagkonsulent i Vidensråd for Forebyggelse. Hun er enig med Danchin i, at det er den samlede livsførelse og ikke kaffen, der er synderen.

»Når folk aktivt vælger at drikke te eller skifte til te, så vælger de ofte andre sunde elementer til i deres liv. Blandt andet motion, frugt og grønt samt ingen cigaretter. Omvendt vælger de, der drikker meget kaffe, ofte at ryge, og de rører sig mindre end de, der drikker meget te. Det handler altså mindre om »te eller kaffe« og mere om livsindstilling,« siger Kirstine Krogholm.

Hun understreger, at rygning i mange sundhedsundersøgelser kan være et forstyrrende element, da den vane påvirker hele kroppens helbred i negativ grad.

»Den negative effekt af kaffedrikning er i denne undersøgelse kun til stede, så længe man ikke har justeret for anden risikoadfærd såsom rygning. Vi kender denne sammenhæng fra tidligere studier, og den negative effekt forsvinder, når der justeres for, at kaffedrikkere ryger mere end te-drikkere,« siger Kirstine Krogholm.

Hun understreger, at forskning de senere år har vist mange positive virkninger ved kaffe. Faktisk tyder nye studier på, at 3-4 daglige kopper filterkaffe mindsker risikoen for udvikling af blodprop eller blødning i hjernen med cirka ti procent. Desuden peger al forskning på, at kaffe nedsætter risikoen for at udvikle både diabetes 2 og Parkinsons sygdom, siger Kirstine Krogholm.

»Tidligere troede man, at kaffe kunne give kræft i bugspytkirtlen, men det er en myte, der stammer helt tilbage fra forskning i 80erne. Nye studier modbeviser tesen og viser, at et moderat forbrug af kaffe på 3-4 kopper om dagen ikke øger risikoen for kræft for en række af de mest almindelige kræftsygdomme, men derimod ser ud til at have en mulig beskyttende effekt. Specielt i relation til lever, mundhule, svælg, livmoder samt tyk- og endetarm.«

Kirstine Krogholm påpeger, at der er data, som tyder på, at et meget højt forbrug af kaffe kan øge risikoen for blære- og lungekræft. Men der mangler data fra ikke-rygere, så her er det ligesom ved det franske studie sandsynligt, at den negative effekt skyldes rygning og ikke kaffe.