Influenzasæson er ekstra hård i år

Influenzaen er over os, og i år udgør ældre en større andel af de smittede, hvorfor dødeligheden for denne gruppe er lidt højere end normalt.

Foto: Sonny Munk Carlsen

Vi er midt i den igen - influenzasæsonen, og i år udgør ældre en større andel af patienterne. Samtidig har der været en let øget dødelighed blandt de ældre de seneste uger, hvilket formentligt sker som følge af influenza, skriver Statens Serum Institut (SSI).

Danmark er langt fra det eneste land, hvor influenzaen har bidt sig fast. I uge 5 lød det fra SSI, at indbyggere fra 28 ud af 43 lande i Europa døjede med hovedpine, feber og ømme led - værst er det i Sydeuropa. I en række lande er der tilmed blevet rapporteret om »usædvanlig« høj overdødelighed blandt personer på 65 år og ældre.

Det er dog ikke tilfældet i Danmark, hvor dødeligheden er inden for normalområdet.

»I Danmark har vi også set en mindre stigning i dødeligheden de seneste uger, som kan tilskrives influenza, men dødeligheden er ikke markant forhøjet, som man ellers ser det i flere europæiske lande, siger afdelingslæge og afsnitsleder ved Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på SSI, Palle Valentiner-Branth, til TV 2.

Især type A

Det er især influenza type A, subtype H3N2, der rammer for tiden. Samtidig indlægges flere end i sidste sæson, hvilket vi beskrev for nylig.

»Det er ikke overraskende, for det er en særlig type influenza, A H3N2, som især rammer den ældre del af befolkningen, og de har brug for at blive indlagt,« tilføjer Palle Valentiner-Branth til TV 2.

Bliv vaccineret

Ældresagens hjemmeside gør også opmærksom på, at det kan være en idé at blive vaccineret. Hvis det skal være gratis hos lægen, er det dog for sent i år, da vaccinerer uden betaling for alle over 65 år skal ske i oktober, november eller december. Ældre Sagens lokalafdelinger arrangerer dog gratis vaccination, skriver de på deres hjemmeside. Det tager 2-3 uger, før vaccinen virker.

Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du også blive klogere på vaccine.

Flere uger endnu

Forrige uge meldte Statens Serum Institut, at »vi kan forvente yderligere 4-6 uger med omfattende influenzaaktivitet. Ifølge Sundhedsstyrelsen får en ud af fem personer får typisk influenza – og hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza.

Hvis man er sund og rask, er der dog intet at frygte.