Hyldest til vandmelonen

Der er visse oplevelser fra barndommen, der bare aldrig slettes frahukommelsen. Ting der stadig står lysende klart i erindringen,selvom der er gået laaang tid, og man bestemt ikke er barn længere.

FOTO: LOUISE SAUGMANN Fold sammen
Læs mere

En af disse oplevelser er min første charter-tur til Mallorca. Jeg var seks år, og Spies og Tjæreborg var kun lige begyndt at sende danskerne sydpå. Familien havde lejet en Fiat 500, for nu skulle øen rigtig udforskes. Vi så appelsinplantager, æsler, bambus så tykke som en lille drengs lår, vilde kaktusfigner. Og vi mødte de venlige lokale politibetjente, der syntes, at min søster og jeg bare var så lyse og nuttede, at de blev nødt til at forære os is. Hvorefter vi nærmest havde politi-eskorte på resten af turen, for vi skulle jo nødigt komme noget til. Men en af de oplevelser, der står klarest fra den tur, er sådan en slags lokal aften, det kan næppe betegnes som en grise-fest, for menuen bestod af en stor paëlla-pande med kylling, muslinger, jomfruhummer med mere. Mums. Det har måske nok været for grænseoverskridende for de fleste 60´er danskere, så måske er det derfor menuen efterhånden blev skiftet ud med gris, det lignede jo mere det derhjemme!

Nå, men for at komme tilbage til sagen, så var desserten denne aften vandmelon. Enorme mængder af vandmelon, et slaraffenland af vandmelon (sådan husker den lille dreng det i hvert tilfælde ) og vi åd. Vi åd lige til vores mor sagde stop, hun har nok kunnet forudse effekten dagen derpå.

Om det netop skyldes denne barndoms-oplevelse med vandmelon, at jeg stadig er meget glad for den, tja, det kan man jo kun gisne om. Men under alle omstændigheder er jeg klart tiltrukket af den, og glæde og gode minder vælder frem, når den saves over.

Denne opskrift skal ses som min sommer-hyldest til vandmelonen. Nogle vil måske synes, at det er lidt poppet at grille den og servere den sammen med tomat, rå løg og basilikum og spise den som forret eller tilbehør. Og det kan jeg i og for sig godt forstå, men godt, det smager det.

Jeg ved egentlig ikke, hvorfra ideen til denne »salat« stammer, pludselig var den der bare, disse fire ingredienser måtte bare passe perfekt sammen. Måske er det lidt ligesom, når en komponist pludselig finder melodien. Det eneste, salaten kræver for at blive et hit, er, at tomaterne virkelig smager af tomat, og at vandmelonen er på toppen, hverken melet eller vandet - de skal bare være ligesom dengang på Mallorca.

Grillet vandmelon med tomat og basilikum

Tænd grillen. Skær vandmelonen i skiver ca. 1½ cm tykke. Skær løgene i helt tynde skrå skiver. Skær tomaterne i passende stykker. Pluk basilikummen. Vend tomater, løg og halvdelen af basilikummen med lidt olie og eddike, smag til med salt, peber og sukker samt evt. lidt mere eddike.

Grill melonstykkerne på den ene side, der skal være pænt gang i grillen, og du skal lade dem ligge, til de får grill-striber. Krydr dem med salt, peber, citronsaft og lidt olivenolie. Anret salaten på melonskiven eller skær melonen i passende stykker og vend den i salaten. Pynt med resten af basilikummen.

Velbekomme og god sommer.

 

Jan Friis-Mikkelsen

Jan Friis-Mikkelsen driver til daglig den anmelderroste Restaurant Tinggården i Asserbo og har desuden udgivet den fremragende »Jans Kogebog en praktisk kogeskole«.