Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvidløget, den lille grøntsag der kan få ånden til at stinke men tilføre fantastiske smagstoner til alverdens retter, kan nu føje endnu en ting til CVet.
En gruppe forskere fra Københavns Universitet har nemlig fundet ud af, at et ekstrakt fra hvidløg kan nedbryde hårdføre bakterier, som ellers er yderst vanskelige at bekæmpe med antibiotika.
Forskningen viser, at man med molekylet, ajoene, der findes i hvidløgsekstraktet kan lamme kommunikationssystemet mellem resistente bakterier, så man på den måde kan forhindre bakterierne i at udskille det giftstof, der ødelægger kroppens hvide blodlegemer, som er en meget vigtig del af immunforsvaret.
»Den her slags bakterier klumper sig sammen, i noget vi kalder biofilm. Og når de gør det, er de meget modstandsdygtige over for immunforsvaret og for antibiotika. Og der har vi altså fundet ud af, at hvis man giver det her ajoene (hvidløgsekstrakt, red.), så forstærker det den traditionelle antibiotikas effekt,« siger Tim Holm Jakobsen, der har skrevet en ph.d-afhandling om fundet ved Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet.
Hvidløgsekstraktets gavnlige virkning på immunforsvaret menes at bringe glædeligt nyt specielt til folk, der lider af den arvelige lungesygdom cystisk fibrose, eller af kroniske sår, som mange diabetes patienter eksempelvis gør.
»Vi tror, at patienter med sygdomme som cystisk fibrose, der jo er en sygdom, hvor patienterne ikke kan få bakterierne væk fra deres lunger, vil opleve en gavnlig effekt af det her. De får normalt meget antibiotika, som ajoene nu kan styrke. Man kan også sagtens forestille sig, at det vil kunne hjælpe folk med kroniske sår,« forklarer Tim Holm Jakobsen.
Foreløbigt har forskerne kun set de positive resultater på forsøg med mus, men på længere sigt håber Tim Holm Jakobsen, at medicinalvirksomheder vil overtage patentet på forsøgene og videreudvikle stoffet.
»Medicinalindustrien kan hjælpe med at få lavet et godkendt behandlingsprodukt, lige nu er der lang vej der til - med mange faldgruber - men jeg arbejder videre med det,« siger Tim Holm Jakobsen.
Han understreger samtidig, at selv om hvidløget beviseligt har mange positive effekter for kroppen, er det endnu ikke til at sige, om det vil hjælpe, hvis patienterne spiser mere hvidløg i sin traditionelle fed-facon.
»Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken og sige, om det hjælper eller ej at spise meget hvidløg. Ud fra de forsøg jeg laver nu, ser det dog ikke sådan ud, for det er nogle ret store mængder, man så skal have,« siger Tim Holm Jakobsen.
Ifølge Københavns Universitets hjemmeside er indholdet af ajoene i hvidløg så lille, at man først opnår en effekt, hvis man indtager mindst 50 hvidløg.
Universitet oplyser dog samtidig, at kombinationsbehandlingen med ajoene og antibiotika kan dræbe mere end 90 procent af de hårdføre bakterier.