Hudkræft kan også give andre typer kræft

Dette forår er der endnu en god grund til at vogte sig for hudkræft. Ifølge en ny amerikansk undersøgelse kan almindelig hudkræft nemlig øge risikoen for modermærkekræft og andre alvorlige kræftformer.

Så er sommeren endelig kommet til Danmark. Den hyppigste årsag til hudkræft blandt unge i Danmark er for lidt brug af solcreme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I weekenden kommer solen til at skinne over hele landet, og de mange forårskåde danskere vil skynde sig ud i haven eller lægge sig i parken og lappe strålerne grådigt i sig. Men der er god grund til at passe på huden. Hudkræft er fortsat den mest udbredte kræftform i Danmark, og hvert år dør cirka 245 danskere af den mest alvorlige form for hudkræft, modermærkekræft.

I en ny amerikansk undersøgelse, der har fulgt 150.000 mennesker i over tyve år, viste det sig desuden, at kvinder med almindelig hudkræft havde 26 procent større chance for senere at udvikle andre former for kræft sammenlignet med kvinder, der ikke havde haft almindelig hudkræft. Hos mænd var risikoen øget med 15 procent.

Det gjaldt blandt andet en øget risiko for at udvikle den dødelige modermærkekræft, og for kvindernes vedkommende også en øget risiko for lungekræft og brystkræft.

Forskerne fra undersøgelsen peger på, at sammenhængen mellem almindelig hudkræft og risikoen for at udvikle modermærkekræft kan skyldes en øget soleksponering, mens årsagerne til en generel øget risiko for andre kræftformer er uklar.

Hos Kræftens Bekæmpelse vil man ikke kommentere på undersøgelsen på nuværende tidspunkt, men projektchef for Kræftens Bekæmpelses arbejde med forebyggelse af kræft i huden, Peter Dalum, understreger, at der også i år er god grund til at være forsigtig i solen, da en fornuftig omgang med solen, er den eneste forebyggelse af hudkræft.

»Det er eksponering af UV-stråling, der er årsag til hudkræft, så hvis man vil undgå hudkræft, skal man undgå eksponering. Vi kan ikke fuldstændig lade være med at opholde os i den naturlige sol, og det skal vi heller ikke. Man kan sagtens være gode venner med solen, hvis man opfører sig med omtanke,« siger han.

Opholder man sig mere end et kvarter i solen, bør man tænke over en måde at beskytte sig på, lyder det rådet, og Peter Dalum opfordrer til, at man følger solrådene fra Kræftens Bekæmpelse, som er: Søg skygge, benyt solhat eller tøj og brug solcreme de steder, der ikke er dækket.

»Det er en prioriteret rækkefølge, hvilket vil sige, at det mest effektive er at søge skygge. Vi er ikke gode til det med skygge i Danmark, heller ikke når vi tager på solferie. Vi skal lære at gøre det, de lokale gør, når vi rejser - holde siesta og bruge parasol på stranden. I Danmark er solen stærkest mellem klokken 11 og 15, og der bør man søge skygge. Når man er i solen anbefaler vi, at man bruger faktor 15 i Danmark, og vælger en solcreme, der er miljømærket,« siger han.

Følger man solrådene, og opholder sig i solen med omtanke, kan man ifølge Kræftens Bekæmpelse relativt nemt undgå hudkræft.

Kræftens Bekæmpelse har i samarbejde med TrygFonden, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen lavet en app, der giver oplysninger om det lokale UV-indeks ved hjælp af telefonens GPS. På den måde kan man finde ud af, hvor højt UV-indekset er, dér hvor man befinder sig, og app'en giver også råd om, hvordan man skal passe på.

Se mere om app'en her.

Læs mere om forebyggelse på Kræftens Bekæmpelses egen hjemmeside.