Her er kagen til nytårsaften

Ingen smalle steder, når nytårsmiddagen skal afsluttes, hvis det står til Nikolaus Stranga, konditor på Era Ora, der netop har åbnet et kageudsalg. Men der skal ikke sukker i chokoladecremen, synes han. For smagens skyld.

»Kager er opmuntrende, og derfor har vi brug for dem,« siger Nikolaus Stranga, der er konditor på Era Ora. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En diætist ville hyperventilere og fedtforskrækket dreje om på hælen.

Nikolaus Strangas nye butik er intet andet end ren og skær overflod.

Se flere kagebilleder i galleriet til højre >>

Her er kager. Kager, kager, kager. Makroner, tærter, chokoladekager. Kager med passionsfrugt og kager med hindbær. En anelse havtorn svøbt ind i chokolade.

Ikke wienerbrød, ikke croissanter, ikke et lille bitte speltbrød eller en bolle med trekorn og nogle grove klidstykker. Bare kager.

Læs også:
Fem skarpe til kokken: Nikolaus Stranga


Han er uddannet konditor, har arbejdet for Hilton-kæden – først i Athen om sommeren og København om vinteren, så fast i København – jo jo, en pige – og nu som konditor på Era Ora.

Se opskriften på Strangas nytårskage til højre >>

Kagerne til den Michelinstjerne-belønnede restaurant laver han i baglokalet til sin nye butik på Aaboulevarden, men i forrummet, hvor hustruen Lotte regerer, kan man købe kagerne med hjem. Store eller små, pakket ind i fine æsker, så de kan balanceres hjem og placeres på fade, før de stilles foran glade gæster. Som man gør i Frankrig, Italien eller Spanien, men ikke i Danmark:

»Man kan købe takeaway i en høj kvalitet, når det handler om mad. Men ikke kager og desserter,« siger han.

»Hvad skal man spise, hvis man har hentet kalvemørbrad hos Cofoco? Danske bagere er dygtige til brød, meget dygtige, det skal jeg ikke prøve at gøre efter, men virkeligt gode kager, det kan man kun få ganske få steder, og der er ikke tradition for at tage dem med hjem, det vil jeg gerne lave om på,« siger han.

»Selvfølgelig kan man sige: Hvorfor nu det? Vi har jo ikke brug for kager, overhovedet, det er ren overflod. Men det er dejligt. Det er ganske enkelt dejligt at spise kager, og når man har det lidt svært, når det er koldt, eller man er ked af det, kan det være dejligt med en kage. Kager er opmuntrende, og derfor har vi brug for dem,« siger han.

»Folk er så bange for fedt og sukker, så de ikke vil spise en kage, men de vil gerne drikke masser af æblejuice eller give deres børn det, det er jo lige så skørt, for det er fyldt med sukker. I stedet skulle man hellere spise lidt, men god chokolade. Jeg laver mine kager med Valhronas chokolade, og der er ingen sukker i cremerne. Det er derfor ikke tunge kager, men de smager af meget, så man kan ikke spise store stykker. Man kan nyde et ikke så stort,« siger han.

Når Nikos laver chokoladecremerne, som er indeni i hans bud på en nytårskage, så råder han til, at man behandler den som en mayonnaise, hvor chokoladens fedstof skal optage den flydende væske, mælk eller fløde. På den måde får man en lettere creme, som stadig er fast.

Og så skal man droppe alle idéer om sæson, lige netop denne ene aften.

»Jeg har lavet en kage med hindbær og chokolade. Det smager dejligt sammen. Det er godt nok slet ikke sæson for hindbær, men det må man godt nytårsaften. Det skal bare være festligt.«

Og skal det være festligt på den dovne måde, kan man jo købe sig fra kagebageriet.

Læs også:
Fem skarpe til kokken: Nikolaus Stranga


Ideer til nytårsmaden:
Nytårsmad: Tapas og supersnacks
Nytårssnacks og kransekage
Tre lækre retter til nytårsmenuen