Her er et af klodens stærkeste alternativer til Champagne

Vindistriktet Franciacorta har på forbavsende kort tid skiftet rødvinsproduktion ud med bobler, og området står i dag som et af klodens stærkeste alternativer til Champagne.

En del af vinen i Bella Vistas kældre lagres på pupitres ganske som i Champagne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Italien kan man dårligt forestille sig en bedre middag, uden at den starter med et glas franciacorta. Men selv om Franciacorta i dag formentlig er det vindistrikt world wide, som kommer tættest på Champagne i kvalitet, er det ikke mere end 52 år siden, at den første boblevin så dagens lys i dette område syd for Isea-søen i Brescia-provinsen i Lombardiet.

I 1955 bad ønologen Franco Ziliani om et møde med sin chef, Guido Berlucchi (ejeren af vinhuset af samme navn). Den unge Ziliani havde nemlig en vision: Ziliani var overbevist om, at Franciacortas klima og mineralrige jord ville være de perfekte rammer for at lave en mousserende hvidvin i Champagnes billede. På det tidspunkt havde Franciacorta en mindre produktion af almindelig rødvin, som praktisk talt ikke var kendt udenfor regionen.

Ziliani fik sit ja, og i 1961 sendte Berlucchi de første 3.000 flasker spumante på markedet. Boblerne var opnået gennem andengæring på flaske, ligesom i champagne, selv druerne var de samme, chardonnay og pinot noir. Den mousserende franciacorta vandt hurtigt terræn, bl.a. takket være de lokale milanesiske modehuses konstante behov for bobler. I 1995 opnåede Franciacorta DOCG, Italiens højeste klassifikation, og i dag har produktionen af den bredt sig til 2.800 hektar, mens den lokale stille vin, kaldet curtefranca, kun udgør 350 hektar. Den samlede årlige produktion af franciacorta er i dag oppe i 14 millioner flasker – svarende til ca. halvdelen af, hvad det suverænt største champagnehus, Moët et Chandon, sprøjter ud årligt.

Berlucchi er med fire millioner flasker i dag Franciacortas største hus, men ikke nødvendigvis det fineste. Ziliani-familien, som i dag er hovedejer, lægger ikke skjul på, at deres største ambition er at lave et fair produkt til en konkurrencedygtig pris. Husets storsælgende Cuvée imperial (to mio. fl.) kan således sælges til en pris af 10-12 euro i de italienske supermarkeder, men så har den også kun lige netop lagret de lovpligtige 18 måneder på flasken (tre måneder mere end minimumskravet i Champagne), en frisk og frugtig vin som ikke ansporer til dybere refleksion. De store navne, når det kommer til kvalitet, er Bella Vista og Ca del Bosco - begge startet i 1970erne og begge producerer de i dag omkring de 1,5 millioner flasker. Om man foretrækker den ene eller den anden, er et næsten eksistentielt spørgsmål på linje med tidligere tiders »Hof eller Tuborg?«

Begge huse lagrer deres basisvine delvist på træ, men det er åbenlyst, at Bella Vista er mere smooth og cremet, mens Ca del Boscos vine generelt virker en anelse mere tørre og præget af træ.

»Det er helt afgørende for mig, at vinen er drikbar, man skal kunne drikke en hel flaske uden problemer,« siger Bella Vistas tekniske direktør, Mattia Vezzola. »Det kan man jo f.eks. ikke med amarone, den kan man ikke rumme mere end et enkelt glas af. Men der er desværre ikke så mange i dag, som sætter pris på lethed, derfor må vi uddanne forbrugeren i den retning,« siger Mattia Vezzola.

For Ca’ del Boscos grundlægger, Maurizio Zanella, har ekstravaganza altid været kodeordet. Der er helikopter-landeplads og kunst overalt i form af bl.a. et hvidt næsehorn hængende fra loftet på dette ekstraordinære vineri. Sidste nye påfund er en »drue spa«, som vises stolt frem, ganske enkelt en stor »vaskemaskine«, hvor druerne bliver skyllet og tørret efter høsten, før de presses og gæres. Ifølge huset selv er det for at undgå diverse svampesporer og sprøjterester. Om det er smart markedsføring eller virkelig giver renere og bedre vin er svært at sige, men én ting er sikker, og det er, at det næppe er en smart teknik, hvis man ønsker at gære spontant med den naturlige gær, som sidder på skallerne. Der findes også små domaine producenter i Franciacorta, men man skal lede længe her efter de små bondemænd, som laver vin udelukkende af egne druer. I et fjernt hjørne af distriktet finder vi dog Aurelio Del Bono, som laver franciacorta fra sine ti hektar under navnet Casa Catarina. I øjeblikket markedsfører han ikke mere end sølle 22.000 flasker årligt, men om nogle år vil produktionen være oppe i 50.000 flasker.

Casa Catarina er medlem af den italienske producentsammenslutning, Vinatur. Aurelio arbejder således, hvad han selv definerer som naturligt, i marken, men ønsker som en del andre lignende italienske producenter ikke at blive økologisk certificeret. Aurelio tror hverken på idéen om certificering eller på de personer, som skal udføre kontrollen. Aurelio gærer hovedsagelig sine vine naturligt og i stedet for at tilsætte sukker, som de fleste producenter gør, når de skal have den stille basevin til at gære igen på flasken for at opnå de forjættede bobler, tilsætter han druemost. Svovlingen er lav (19 mg/l) og lagringen på bærmen (gæringsbundfaldet) i flasken særdeles lang: Cuvée 60, som er hans basisvin, får hele 60 måneder og tilsættes ikke dosage (sukker) ved degorgeringen (fjernelsen af bundfaldet og ompropning), som ellers er normen i både Franciacorta og Champagne. Resultatet udebliver ikke, Cuvée 60, der er lavet 100 procent på chardonnay, smager rigtig godt, mineralsk med den fine dybde, som alderen giver, og dejlig tør i finishen. Casa Catarina laver desuden et par bemærkelsesværdige roséer, Brût Classique på 100 procent pinot noir, som er lagret 84 måneder på bærmen, og den mere markante Rosé Antique lavet 100 procent på pinot meunier, som meget sjældent ses udenfor Champagne, lagret hele 100 måneder.

Berlingske var inviteret af Consorzio Franciacorta

Berlucchi importeres af distinto.dk

Bella Vista importeres af adriatvinimport.dk

Ca del Bosco importeres af Theis-vine.dk

Casa Catarina har pt ingen dansk importør.