Her er de lækre alternativer til ris - hvis du vil spise rigtig grønt

Spis kartofler i stedet for ris, hvis du vil være mere grøn. Ris belaster miljøet langt mere end pasta og korn - kartoflen er den hjemlige klimaduks.

Foto: Thomas Lekfeldt. Ærter og nye kartofler.
Læs mere
Fold sammen

Ris lander på millioner af middagsborde som tilbehør til alt fra asiatiske retter til en klassisk gang boller i karry.

Bagsiden af medaljen er dog, at der er en stor klimabelastning forbundet med produktionen af ris. Ris  har desuden et højt naturligt indhold af giftstoffet arsenik, så af hensyn til sundheden skal det ikke spises i ubegrænsede mængder.

Her får du nogle lækre alternativer, som du kan supplere madlavningen med.

Ifølge klinisk diætist Vibeke Mousten kan man begynde med at vende blikket indad - altså inden for de danske grænser.

- Vi har kartofler, som er en genial spise, lige foran hoveddøren. Vi har en masse korn, så man kan lave kogt rug, kogt byg, spelt. Det behøver ikke være quinoa. I Norden har vi korn, som kan fungere rigtig godt som tilbehør og har samme konsistens, siger Vibeke Mousten.

Klimaduksen på middagsbordet er den klassiske danske kartoffel. Den samlede udledning af drivhusgasser fra produktionen af et kilo kartofler er bare 0,2 kilo.

Kigger man på ris - fra produktion samt alle led indtil varen kan købes i supermarkedet - så er CO2-udledningen højere end for de øvrige typer af tilbehør som eksempelvis pasta, kartofler og hvedeprodukter.

Det fremgår af tal udarbejdet af Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Men udledningen af CO2 er faktisk ikke det eneste problem. Ris dyrkes primært i oversvømmede systemer, hvor der dannes store mængder af drivhusgasserne metan og lattergas, som er værre i et klimaperspektiv end CO2.

Metan bidrager 21 gange mere til drivhuseffekten end kuldioxid, mens lattergas bidrager 310 gange mere end kuldioxid, fremgår det af "Drivhusgasser" fra Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet.

Michael Minter, som er sekretariatsleder hos den grønne tænketank Concito, foreslår at kigge efter klassisk nordisk tilbehør og de hvedebaserede produkter.

- Hvis vi bredt taler tilbehør til en middag, så er de oplagte kartofler og pasta. Det er nogle af de mest klimaeffektive tilbehørstyper, du kan bruge, siger Michael Minter og fortsætter:

- Hvis det skal være noget, der minder om ris, så skal man over i korn. Dem kan man koge ligesom ris og bruge som alternativ i salater og gryderetter. Om det så er baseret på hvede eller andre lokale råvarer.

Bulgur er eksempelvis lavet på hvede og kan derfor også være et fint alternativ.

 

 

/ritzau fokus/