Guide: Slip af med hævede ben i varmen

Mange danskere oplever om sommeren, at benene hæver op og føles tunge. Men ved hjælp af nogle simple øvelser er det let at slippe af med.

Rigtig mange danskere generes af hævede ben og fødder – og sommervarmen gør det kun værre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Køb denne plus-pakke eller tegn abonnement på B PLUS her og få adgang til hele PLUS-universet.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


Strammer skoene og sokkekanten lidt ekstra i disse dage? Så kan det være, fordi du lider af hævede ben.

De opsvulmede og irriterede ben fremkommer ofte, når varmen trykker. Og i øjeblikket er mere end halvdelen af alle voksne danskere ramt i et eller andet omfang. Det fortæller Ole Gøtzsche, der er overlæge på hjertemedicinsk afdeling ved Aarhus Universitetshospital.

Vi skal dog ikke være bange for de hævede ben.

- Det er meget normalt, at benene hæver op i heden. Normalt vil det forsvinde, når det bliver køligere. Hvis begge ben hæver, er det ofte ufarligt, siger overlægen.

Når benene hæver op, skyldes det en udsivning af væske gennem vores blodkar. Det skaber en væskeansamling i benene, som får dem til at hæve og føles tunge. Varmen forstærker problemet, der også bliver værre af, at vi vejer for meget, spiser for meget salt eller bevæger os for lidt.

Det ser ikke for kønt ud, og ofte er hævelsen også til stor irritation. Derfor kan man selv hjælpe processen lidt på vej i forsøget på at dæmpe hævelsen. Det er en god idé at lave såkaldte venepumpeøvelser, hvor man ligger på ryggen og bl.a. bøjer og strækker benene. Ligesom at motion også hjælper, fordi det sætter gang i blodomløbet.

- Når man går rundt, får man gang i venepumpen, der fremmer blodets tilbageløb mod hjertet. På den måde får man tømt benene for den væske, som forårsager hævelsen, siger Ole Gøtzsche.Det er typisk under flyveturen, at folk bliver ramt af hævede ben. Det skyldes, at man sidder med bukkede ben, som begrænser blodcirkulationen. Derfor anbefaler Ole Gøtzsche at tage et par støttestrømper på, da de hjælper med at føre blodet fra benene tilbage til hjertet. Man kan også med fordel gå lidt rundt i flyet.

Kan være alvorligt

Det er ikke i alle tilfælde, at hævede ben blot er et uskyldigt sommerfænomen. Derfor kan det være en idé med et smut ned forbi lægen. Særligt hvis det kun er det ene ben, der hæver op.

- Det kan være et tegn på en blodprop. Og hvis man har risiko for at udvikle en blodprop, så kan hævede ben også fremprovokere den.

- I den helt alvorlige ende kan hævede ben være tegn på en hjertesygdom. I det tilfælde vil man typisk også opleve åndenød. Det kan også skyldes noget så alvorligt som en nyresygdom, siger Ole Gøtzsche.

Trykkede blodårer

Hævelserne kan også skyldes f.eks. åreknuder, der ligeledes fremkommer ved problemer med blodomløbet i benene. De er for det meste ufarlige, men ikke specielt kønne. Også dette bliver forværret i varmen og i takt med, at mænd og kvinder når 50-års-alderen.

Men overvægtige risikerer at lide af hævede ben allerede, når de er 20-30 år. Det skyldes, at den ekstra vægt trykker på blodårerne i maven, og så har blodet svært ved at komme fra benene og tilbage til hjertet. Det er også årsagen til, at mange gravide kvinder lider af hævede ben.

Uanset om det er varmen, flyveturen eller åreknuder, der er skyld i hævelserne, så er eksperternes bedste råd at lave de såkaldte venepumpeøvelser.

 

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.