God rød fra Prins Henrik-land

Cahors er overset i den internationale vinverden, men laver karakterfulde rødvine med kant.

Herhjemme er Cahors utvivlsomt bedst kendt som ”Prins Henrik-land”, eftersom Prinsgemalens vinslot Cayx har til huse her i Sydvestfrankrig godt en times kørsel øst for Bordeaux. Denne gang er det ikke Château Cayx, som er i glasset, men du Cèdre, som absolut er en af de førende producenter i området. Stilen er moderne uden at være hverken industriel eller overgjort på den oversøiske måde.

Smagt blindt er du Cèdre åbenlyst europæisk - med den lidt kirsebæragtige frugt og det karakteristiske svirp at syre og tannin gættede jeg faktisk vinen til at være italiensk. Endnu engang må man konstatere, at vellavet cahors er en stor fornøjelse, og stille sig uforstående overfor det forhold, at dette dejlige distrikt endnu ikke har fået sit internationale gennembrud.

Den anden vin, som det er værd at skrive hjem om denne uge, er den tyske enkeltmarksriesling fra den unge biodynamiker, Pflüger i Pfalz. Der er tale om en moderne riesling, hvilket vil sige, at den er tør, hvilket er lidt lettere i Pfalz, som er lunere end Mosel og Rheingau, og vinene derfor får lidt mere krop, så de bedre kan stå alene uden restsukker.

Jeg gætter også på, at vinen har fået nogle timers maceration (udblødning af drueskallerne i mosten), et trick som de fleste nye trockenproducenter benytter. Men frem for alt er Herrenberg en herlig elegant vin i flot balance, som drikker fint allerede her og nu.