Giftig jul og godt nytår: Klementiner er smækfyldt med sprøjtegift

Ifølge en netop offtenliggjort pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen er der fundet rester af sprøjtegifte i 32 procent af konventionel frugt og grønt fra Danmark og i 63 procent af de udenlandske varer. Topscoreren er klementiner.

Burde man bruge beskyttelseshandsker, når man skræller disse? Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kål er stort set fri for rester af sprøjtegifte. Så er den ret reddet. Men ser man på nogle af de andre frugter og grøntsager, vi spiser til jul, er der lidt flere usynlige ingredienser, end man måske bryder sig om.

Ifølge en netop offtenliggjort pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen er der fundet rester af sprøjtegifte i 32 procent af konventionel frugt og grønt fra Danmark og i 63 procent af de udenlandske varer. Og her er topscoreren de små orange bolde, vi piller og spiser i stride strømme i julen: Klementinerne.

Her er der fundet rester af sprøjtegifte i 100 procent af de konventionelle klementiner og 98 procent af appelsinerne. Og dem har vi altså svært ved at være selvforsynende med, så vil man være på den sikre side, skal man købe de økologiske.

Ikke farlige for helbredet

Men man piller jo skrællen af, tænker den opmærksomme citrus-elsker måske.

Det hjælper også en del ifølge Økologisk Landsforening: Omkring 90 procent af pesticidresterne sidder i skrællen.

Men når det gælder f.eks. æbler, hvor der i danske ikke-økologiske æbler er fundet rester af sprøjtegifte i 33 procent (og 67 procent af de udenlandske), bliver det lidt sværere. Man kan dog ved at vaske dem reducere mængden af pesticider med 20-50 procent. Fødevarestyrelsen vurderer, at giftrester under grænseværdien ikke er farlige for helbredet, men vil man være helt sikker på, at anden stoppes med pesticid-fri æbler, må man ty til de økologiske.