Fuldkorn bremser brystkræft: Se hvor stor betydning rugbrød har for dødeligheden

Fuldkorn er guldkorn. Rugbrød er helt enkelt en potentiel overlevelseskur for kvinder med brystkræft.

Kvinder i overgangsalderen kan mindske deres risiko for at dø af brystkræft med op til 28 pct. Blot ved at spise noget så simpelt som rugbrød.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er resultatet af ny forskning. Det er ifølge danske forskere fra Kræftens Bekæmpelse den type stoffer, der hedder lignaner, der er guldkilden til at mindske kræftdødeligheden hos ældre kvinder med brystkræft.

OPRET ABONNEMENT PÅ B PLUS og læs meget mere om den nye forskning, der fortæller hvorfor fuldkorn er så vigtig i kosten, hvis du er ramt af brystkræft.

Det får du:

  • Artikel: Fuldkorn kan bremse brystkræft
  • Grafik: Eksempler på gode fødevarekilder
  • Guide: Sådan får du fuldkorn nok

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


Fuldkorn er guldkorn. Rugbrød er helt enkelt en potentiel overlevelseskur for kvinder med brystkræft.

Kvinder i overgangsalderen kan mindske deres risiko for at dø af brystkræft med op til 28 pct. Blot ved at spise noget så simpelt som rugbrød.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er resultatet af ny forskning. Det er ifølge danske forskere fra Kræftens Bekæmpelse den type stoffer, der hedder lignaner, der er guldkilden til at mindske kræftdødeligheden hos ældre kvinder med brystkræft.

Cecilie Kyrø, forsker og postdoc hos Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter, har stået i spidsen for den nye undersøgelse, som er baseret på cirka 12.000 kvinder.

Indtages gennem maden

»Lignaner findes i kål, fuldkorn, frø, bær og nødder. Samt meget frugt og grønt. I Danmark er fuldkornsrug hovedkilden til fuldkorn. Vores undersøgelser baserer sig på kvindernes kost – og derfor kan vi kun anbefale at indtage lignaner gennem fødevarer og ikke som kosttilskud på nuværende tidspunkt,« siger Cecilie Kyrø og tilføjer, at de officielle danske anbefalinger lyder på 75 gram fuldkorn om dagen gennem sund og varieret kost.

Hvert år får 4.900 danske kvinder diagnosen brystkræft, og oftest er det kvinder over 60 år, der bliver ramt. Brystkræft er den hyppigste form for kræft blandt kvinder, og selvom fokus på forskning og udvikling af behandlingen har været stort gennem en årrække, så overlevelsen er helt oppe 80-90 pct., mister cirka 1.200 kvinder stadig livet til sygdommen hvert år.

Stofferne lignaner har tidligere været i forskernes kikkert i forhold til forebyggelse af kræftsygdomme, men ifølge Cecilie Kyrø viste undersøgelserne ikke tydelige resultater. Derfor har man ikke hørt så meget til lignaners potentiale i et stykke tid – indtil man begyndte at kigge på overlevelsesperspektivet i stedet.

Kun begyndelsen

»Hovedinteressen er brystkræft, men vi arbejder videre på at undersøge lignanernes betydning for overlevelsen hos patienter med tyktarms­kræft og prostatakræft. Det vil vi have resultater af inden for de kommende år. Vi ved jo lidt om, hvordan man kan forebygge kræft, men det nye fokus er: Hvad med dem, der har kræft?

I 1950-60’erne havde kvinder med brystkræft 50 pct. overlevelse, og i dag er chancen for overlevelse oppe på 80-90 pct. Så det går fremad med behandlingen,« siger Cecilie Kyrø og fortsætter:

»Vi skal nu til at måle niveauer af lignaner i blodprøver. Og vores hypotese er, at kvinder med et højt niveau af det stof, enterolakton, som lignaner omdannes til i tarmen, og som vi derefter kan måle i blodet, har bedre overlevelse,« siger hun.

Tættere på målet

Det var faktisk også årets fuldkornsdag i går, så de gode forskningsnyheder falder på et aldeles godt tidspunkt. Og ifølge Miljø- og Fødevareministeriets nyeste tal spiser danskerne 63 gram fuldkorn om dagen, så det nærmer sig med hastige skridt de anbefalede 75 gram.

Vi er altså blevet rigtig glade for fuldkornsprodukter og river dem i højere grad ned fra hylderne til gavn for kampen mod sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

EKSEMPLER PÅ GODE FØDEVAREKILDER:

GUIDE: SÅDAN FÅR DU FULDKORN NOK

Fuldkorn betyder, at hele kornet er brugt. Vi forbinder det ofte med mørkt brød, men faktisk kan lyst brød sagtens være bagt på fuldkorn, mens ikke alle mørke brødtyper er fuldkornsbrød. Vend f.eks. dit foretrukne rugbrød og tjek, om der er rugsigtemel eller hvedemel i - det er nemlig ikke nok.

Eksempler på gode fødevarekilder til fuldkorn og lignaner, som mindsker ældre kvinders risiko for at dø af brystkræft, er:

Rugbrød, fuldkornshvede, havregryn, fuldkornsris, grove grøntsager som kål, løgplanter som f.eks. porre, grønne bønner, ærter og gulerødder samt bær som blåbær, jordbær og kirsebær.

Et godt råd:

Tjek om der er det orange fuldkornslogo på dit rugbrød. Så ved du nemlig, at det indeholder en vis bestanddel fuldkorn. Gå allerhelst efter multikernerugbrød og hold ellers øje med, hvad rugbrødet indeholder.

75 gram:

Så meget fuldkorn skal du have om dagen.

Morgen: Havregryn måske blandet med ruggryn eller müsli - det vil være 100 pct. fuldkorn.

Frokost: Et stykke rugbrød vejer omkring 50 gram og ca. halvdelen er fuldkorn. Det svarer til 25 gram fuldkorn.

Mellemmåltid: Rug-knækbrød vejer ca. 15 gram og giver 10 gram fuldkorn, og er derfor et godt bud på et mellemmåltid.

Da der ifølge klinisk diætist Mette Borre er gode fordele ved brød og fuldkorn, er det ærgerligt, at mange kvinder i dag er brødforskrækkede. Fuldkornsbrød holder nemlig fordøjelsen i orden, og appetitten i skak. Desuden sker der en ændring i tarmfloraen, hvis man undgår gluten, og derfor kan man gå glip af mange nyttige stoffer.

Lider man af glutenallergi eller har nedsat tolerance over for gluten, kan man i stedet f.eks. spise glutenfri havregryn, fuldkornsris, boghvede og hirse.