Frosne bær kan give roskildesyge

Danskerne skal tage sig i agt for frosne bær, for bærrene har flere gange vist sig at bære virus, der kan sende selv voksne mennesker til tælling – og det bekymrer Fødevarestyrelsen.

Smukt ser det ud - men flere bær har vist sig at bære smitsomme sygdomme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Yndigt ser det ud, når hindbær og jordbær forvandler smoothiens plørede farve til smukke røde nuancer. Og herligt smager det, når de frosne bær køler drinken ned – men lad dig ikke narre – de sarte små bær har nemlig flere gange vist sig at være årsagen til, at flere personer er blevet smittet med hepatitis A (leverbetændelse) eller norovirus, der giver opkast, kvalme og diarré.

Senest, man fandt virusset, var i julen, hvor en pose frosne skovbær viste sig at indeholde norovirusset, men selv om partiet af frosne bær er fjernet fra butikkerne, kan de stadig godt ligge i fryserne rundt om i de danske hjem. Fødevarestyrelsen oplyser nemlig, at bærrene kan holde sig helt frem til år 2015.

Fundet af virusset fik endnu en gang Fødevarestyrelsen til at advare danskerne mod at bruge bærrene i smoothies, desserter eller på andre måder, hvor de ikke først har været kogt.

»Vi anbefaler, at man koger alle frosne bær, inden man bruger dem, men man skal være særligt opmærksom på hindbærrene. De er meget sarte, så derfor kan man ikke bare høste dem med maskiner, og hvis de, der plukker dem, har dårlig hygiejne, så bliver bærrene smittet. Dermed fryser man jo bare virusset med ned, og det kan det sagtens overleve,« siger Annette Perge, der er specielkonsulent i Fødevarestyrelsen.

Opkast, kvalme og diarré

Koger man ikke bærrene, inden man putter dem i sin mad, er der altså risiko for, at man kan se frem til op til tre dage i fast rutefart mellem toilettet og sengen, da symptomerne på norovirus er opkastninger, kvalme og diarré.

Roskildesyge er dog ikke den eneste gene, som de små bær kan føre med sig. I 2013 blev flere danskere nemlig også smittet med hepatitis A fra jordbær. Og det er der også stadig risiko for at få, advarer Fødevarestyrelsen.

»Der er fare for, at man kan blive smittet med norovirus, der giver kvalme, diarré og opkastninger – men der er også fortsat en risiko for at få leverbetændelse, som vi så et udbrud med i 2013. Bærrene får de her virus på grund af primitive arbejdsforhold hos avleren – hvor de enten bliver vandet med forurenet vand eller smittet via dårlig håndhygiejne. Men i sidste ende er det jo dem, som markedsfører bærrene, der skal sikre, at de er okay,« siger Annette Perge.

Julens udbrud af norovirusset, som blev sporet til frosne skovbær fra Coop, fik den store fødevarekæde til at tilbagekalde de frosne bær, der kan være solgt i Kvickly, Superbrugsen og nogle Dagli’Brugser, LokalBrugser og Fakta-butikker over hele landet siden november.

»Vi ved godt, at der er en særlig risiko ved bærrene. Vi har særlige regler både ved dyrkning og vanding, så vi tager alle de forholdsregler, vi kan, for at sikre at bærrene er okay,« siger Coops kvalitetschef, Karin Frøidt.

Selv om det parti bær, som man ved har været dårligt, for længst er fjernet fra butikkerne, fører Coop dog fortsat de samme bær, og det skyldes ifølge Karin Frøidt, at man mener, at forbrugerne fortsat gerne vil have bærrene, på trods af den mulige smittefare.

»Vi sælger også østers, selv om der nogen gange er en smitterisiko i dem, fordi det er noget, som kunderne gerne vil have. Så det, vi har gjort, er at skrive på poserne, at de skal koges, og så er det jo op til forbrugerne at følge det råd,« siger Karin Frøidt.

Fødevarestyrelsen oplyser, at man kan komme smittefaren til livs, hvis man giver bærrene et kort opkog, inden man bruger dem.