Frem med suppegryden

Dampende varm og velsmagende suppe passer perfekt til vinteren. Prøv med gammeldags oksekødsuppe eller gedigen vintersuppe.

Foto: Lars Ranek Fold sammen
Læs mere

Så er det tid til at finde den store suppegryde frem igen.

Det er ikke nogen god ide at vente på en isvinter, før der må komme en ordentlig suppe på bordet. For måske kommer kulden aldrig, og inden man ved af det, er dagene igen blevet lange, og man er kun til pjat og lyshåret forårsmad.

Har man ikke en suppegryde, er det på tide at få den anskaffet. Der står stadig mange gode eksemplarer og venter rundt om i genbrugsbutikkerne. En spritny koster en bondegård. Og efter min mening er de nye sjældent lige så gode (og store) som de sorte eller brune emaljerede jerngryder, der engang var en tung og vigtig del af enhver husholdning. Sørg for at få et låg, der passer med, og giv gryde og låg ti minutters intensiv vask og skrub, inden de to flytter permanent ind.

Vintersuppe med puy-linser, kartoffel og pølse

Lad pølserne simre 7-8 min. i suppen. Tag dem op og læg dem i et ildfast fad. Skær pancettaen i småstrimler og brun dem let i olie i en gryde. Skyl linserne i et dørslag. Kom linser, suppe, timian, merian og ½ l vand i gryden med pancettaen. Lad det simre under låg, til linserne er møre.

Skræl kartoflerne, skær dem i stykker og kog dem møre i 3/4 l vand. Hæld vandet fra (gem det) og sæt gryden tilbage på blusset et øjeblik, så kartoflerne kan »tørre« lidt. Mos dem og spæd med kartoffelvand til en meget lind mos. Rens porren og snit den og hvidløgsfeddene meget fint. Kom kartoffelmos, porre og hvidløg ned i gryden til suppen og linserne. Lad det simre 6-8 min. Grill pølsen (i ovnen) på begge sider imens. Smag retten til med salt, peber, olivenolie og et par dråber vineddike. Skær pølsen i bidder og server dem i suppen. Drys med basilikum eller persille.

 

Gammeldags oksekødsuppe

*) Både tværreb, spidsbryst, tykkam og bov er velegnet. Vælg to slags og altid én slags med ben

n Skyl og rens alle grøntsagerne. Skræl dem, der skal skrælles. Læg det hvide af porrerne, det halve af sellerien, 2 af gulerødderne, samt persillerødder og pastinak i en plasticpose med lidt vand i køleskabet, indtil suppen er færdiggjort. De øvrige suppeurter (inkl. det grønne fra porrerne) anvendes til at koge suppen med.

Sæt kødet over i en meget stor gryde. Hæld 3-4 l koldt vand på, til det dækker rigeligt. Bring det langsomt i kog og skum grundigt. Tilsæt 1 1/2 spsk. salt og skum igen. Læg kogeurter samt timian, persille og peberkorn ved og lad suppen simre under låg i 3-4 timer.

Tag kødet op og læg det på et fad. Tag også de største grøntsagsstykker op, så plasker de ikke, når man sier suppen. Smid grøntsagerne ud, de har afleveret, hvad de kan af smag.

Si suppen af to omgange: Først gennem et dørslag, der tager de groveste partikler, og så gennem en tæt sigte der tager småtterierne. Skum fedtet af suppen (se BOKS) og kog den ind, til den er kraftig i smagen.

Skær de istandgjorte grøntsager fra køleskabet i små stykker, blancher dem kort i letsaltet vand. Kom dem i suppen og lad dem koge, til de er møre. Smag suppen til med salt og server den med urterne i og brød til. Kødet kan serveres bagefter, på klassisk vis, med peberrodssauce (se opskrift) og kogte kartofler. Dagen efter skæres rester af kødet i små terninger (fri for evt. fedt og ben) og serveres i resterne af suppen.

 

Peberrodssauce - den stærke og sursøde klassiker til suppekød

Bag mel og fedtstof af med suppen, tilsæt fløde/mælk og kog sovsen godt igennem. Smag til med eddike, salt, peber og sukker. Lad sovsen koge et øjeblik efter, at den er smagt til. Tag gryden af blusset og tilsæt peberroden. Saucen må ikke koge efter at peberroden er tilsat.

Skal suppen være helt klar, sies den en ekstra gang gennem et opvredet klæde, der lægges i sigten, helst lidt porøst uparfumeret, bomuldstof.