Flere pakker soveposen til en nat i skoven

Danskernes interesse for at sove i skoven er stigende. Naturstyrelsen melder i efterårsferien om fuld booking på en stor del af landets lejrpladser.

Især en shelter er populær på de udendørs lejrpladser. Her på Thurø ud for Svendborg. Foto: Naturstyrelsen Fold sammen
Læs mere

Nætterne er blevet kolde, men hvad gør det, når man kan ligge i læ i en lun sovepose og lytte til regnen, der rammer skovens bladbund? Stadigt flere danskere lader sig i hvert fald ikke afskrække og strømmer til landets lejrpladser for at få skovens nat og morgen helt for sig selv – hvis man altså ikke tæller dyrene med.

Alene i efterårsferien er Miljøministeriets 150 gratis lejrpladser næsten fuldt booket, oplyser Naturstyrelsen. Særligt på de mest populære lejrpladser med sheltere og i skove nær de større byer kan man komme til at spejde langt efter en nat i det fri.

»Jeg tror, det er tilgængeligheden, som har lokket folk til. Hvor det før var mere omstændeligt at booke, kan man nu bare gå på nettet, hvor man også kan se billeder og læse om lejrpladsen,« siger skovrider Kim Søderlund, der står for Naturstyrelsen Østsjælland.

Han bakkes op af forstfuldmægtig Lars Bendix Poulsen, som bekræfter, at tendensen til lejrliv er steget støt blandt danskerne de seneste år.

»Det er især populært, hvis man kan ligge i en shelter. En shelter har ofte en bålplads tilknyttet, og minder lidt mere om et hus uden at være det. Derfor synes mange, det er lidt mere trygt og behageligt end at ligge i telt, som også kan være besværligt at slå op,« siger Lars Bendix Poulsen.

Naturstyrelsen antager, at der årligt er tale om mindst 10.000-20.000 skovsovende danskere, men der findes intet præcist antal af soveposer i skovene. Dels fordi antallet af gæster per reservation ikke kontrolleres, dels fordi mange stadig overnatter uden at booke først.

Forskellige lejrtyper

Ud over de 150 lejrpladser, som kan reserveres til grupper, findes der 167 frie teltpladser fordelt på 155 af landets skove, hvor man til hver en tid kan slå et telt op. Så længe andre ikke allerede har taget pladsen. Og på samme måde findes der 1.134 såkaldte primitive overnatningssteder, hvor man kan møde op spontant. De fleste af disse er dog privatejede og kan spænde fra en shelter med bålplads til et græslod på en mark. I nogle tilfælde mod betaling.

»De forskellige lejrtyper kan virke forvirrende, men det er faktisk for at give flest mulige hver sin måde at opleve naturen på. Generelt er det først til mølle, men med bookingen kan man så at sige få sin egen mølle på forhånd,« siger Lars Bendix Poulsen.

Har du selv fået mod på en nat i skoven, inden efterårsferien slutter, er der stadig ledige lejrpladser, hvis du booker dig ind lidt længere væk fra de større byer. Og du kan altid prøve lykken.

»Det koster jo ikke penge at reservere shelterne, så det er måske ikke alle, der aflyser, hvis de bliver hjemme alligevel. Jeg håber dog, de fleste gør det af høflighed,« siger Kim Søderlund og påpeger, at gråvejr bestemt ikke afskrækker alle:

»Nogle er fuldstændig ligeglade med regnen. De tager bare regntøjet på og synes, det er hyggeligt. Specielt i en shelter. Der er det nok mere de, der slæber eget telt med og skal slå det op i regnen, som har sandsynlighed for at aflyse.«