Flere danskere dyrker motion på jobbet

Stadig flere danskere dyrker idræt med arbejdet, viser nye tal fra Dansk Firmaidrætsforbund. Det er nemmere at motivere inaktive til at dyrke motion, når de er sammen med kolleger og i vante omgivelser.

Dansk Firmaidrætsforbund har oplevet en markant stigning i medlemstallet i perioden 2009-2011. I dag har de 333.775 medlemmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Det er blevet populært blandt danskerne at dyrke motion på jobbet og benytte sig af arbejdspladsens sportstilbud. I hvert fald har 13.000 danskere det seneste år meldt sig ind i Dansk Firmaidrætsforbund, som dermed i alt har 333.775 medlemmer. Det er en stigning i medlemstallet på næsten 8 procent fordelt over de seneste to år. 

Det voksende medlemstal skyldes især, at danske firmaer har fået et øget fokus på sundhed i løbet af de seneste ti år, siger Peder Bisgaard, formand for Dansk Firmaidrætsforbund, der primært strukturerer sportsklubber med afsæt i arbejdspladser.

”Hvor man tidligere talte om at sikre socialt samvær på arbejdspladsen, er fokus de seneste år flyttet mod at sikre sunde tiltag for medarbejderne. Sunde og raske medarbejdere er ofte gladere og dermed også mere produktive, så det er både en fordel for medarbejderne og arbejdsgiverne,” siger Peder Bisgaard. 

Følg også sundhedsstoffet på Facebook

Blandt de medlemstilbud, flest benytter sig af, er nyere fitnessdiller som spinning og den latin-inspirerede dans zumba. Men også mere traditionelle sportsgrene som fodbold og håndbold har en svagt stigende tilslutning, oplyser formanden. 

Får fat i et andet segment

En fordel ved at udbyde motion på arbejdspladsen er, at tilbuddene fænger nogle mennesker, som ellers ikke ville have dyrket fitness, siger Peder Bisgaard.

”Fysisk inaktive mennesker har ofte ikke den figur, de gerne ville have. Derfor har de ikke lyst til at tage ind i et fitnesscenter, hvor alle andre er meget veltrænede. Men når motionen bliver tilbudt på arbejdspladsen, føler de sig mere trygge ved at deltage, fordi de er i vante rammer og sammen med folk, de kender,” siger formanden.

I øvrigt er firmaidræt en god måde at få medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk til at bevæge sig. De har på samme måde nemmere ved at dyrke sport i forbindelse med arbejdet, fordi de muligvis ikke kommer fra kulturer, hvor der har været tradition for at dyrke sport, tilføjer Peder Bisgaard. 

Læs også
To øvelser: Sådan stresser du af på jobbet og i ulvetimen
6 ting, du kan lære af idrætsstjernerne
Ti måder at skille sig ud på jobbet

Der er mange sundhedsmæssige gevinster at hente ved at få medarbejdere til at kombinere arbejdet med at dyrke sport. Det siger Per Brændgaard, som er cand.scient. i human ernæring og holder foredrag samt skriver bøger om kost, motion og sundhed. 

”Motion forebygger og behandler en lang række sygdomme. Motion øger den fysiske og den mentale ydeevne, og det sænker sygefraværet. Motion er en god investering for både firmaerne og medarbejderne. Men det er vigtigt, at motionstilbuddene når ud til dem, der har størst behov for at bevæge sig mere,” siger han.

Det er hans indtryk, at Dansk Firmaidrætsforbund gør et godt stykke arbejde for at arrangere mange forskellige former for idræt med en lokal forankring, der gør motion motiverende og let tilgængeligt for alle - også for dem, der ellers mangler overskud eller motivation for den slags i en travl hverdag.

Og det er vigtigt, at arbejdsgivere også bekymrer sig for medarbejdernes sundhed, siger han:

”Arbejdsgiveren har et ansvar for og en interesse i at tilrettelægge de fysiske rammer, så de fremmer fysisk aktivitet og sund kost samt reducerer stress. Et eksempel på det kan være at lade arbejdspladsen være det fysiske og sociale udgangspunkt for motionsaktiviteter.  Men det skal gennemtænkes, så det ikke blot bliver et fitnesscenter nede i kælderen, som ingen bruger, eller en løbeklub, der kun er for dem, der i forvejen er meget motionsaktive," understreger han. 

Læs også
Ti måder at skille sig ud på jobbet
Indisk dans er den nye fitness-dille
Danskerne dyrker mest motion

Derfor mener han, at det vil være gunstigt med en nytænkning af idrætskulturen - væk fra præstationsræs og fysiske resultater og over mod, at idræt først og fremmest skal være en god oplevelse, imens man gør det.

"Ellers holder man jo op igen. Idrætsforeningerne gør et godt arbejde for at trække i den retning,” siger Per Brændgaard. 

Fakta om danskerne og inaktivitet

  • Fysisk inaktive dør i gennemsnit fem-seks år tidligere end fysisk aktive.
  • Syv-otte procent af alle dødsfald i Danmark skyldes fysisk inaktivitet.
  • Det svarer til 4.500 dødsfald om året.
  • 100.000 hospitalsindlæggelser er hvert år relateret til fysisk inaktivitet.
  • Fysisk inaktivitet er årsag til 3,1 millioner ekstra fraværsdage fra arbejdet hvert år.
  • Fysisk inaktivitet medfører et årligt merforbrug i sundhedsvæsnet på 3,1 milliarder kr.
  • Fysisk inaktivitet øger blandt andet risikoen for hjertekarsygdomme, sukkersyge, tyktarmskræft, brystkræft, knogleskørhed og faldulykker blandt ældre.

Kilde: Rapporten Risikofaktorer og Folkesundhed i Danmark, Statens Institut for Folkesundhed (2007)