Fitness fremmer fællesskabet

Tidligere var det solotræning med vægte og på løbebånd, der var normen i fitness-centrene. Men nu er fællesskab og flere holdtimer det nye mantra for efterårets træningssæson, der netop er gået i gang. Det er der flere gode grunde til, siger videnskaben og centrene selv.

. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fælles styrketræning med pumpende adrenalin, værkende muskler og udmattede udråb, yoga med dæmpet belysning, sagte tale og afslappende øvelser, løbehold med intens intervaltræning, cykelhold med mange og lange ture på landevejene og triatlonhold med benhårdt fokus på at gennemføre kongedisciplinen på 3,8 km svømning, 180 km på en cykel og 42,2 km løb.

Fitnesscentrene bugner af sociale slagtilbud i disse dage, hvor efterårets træningssæson for alvor starter, for nu skal det være slut med at træne for sig selv. Står det til de store fitnessudbydere, skal fitnesscentrene være sociale samlingspunkter, hvor motion og fællesskab går hånd i hånd.

Og der kan være meget at vinde med det forøgede fællesskab. Den nyeste idrætsforskning viser nemlig, at holdtræning får folk til at troppe op i centrene og træne oftere, end de ellers ville have gjort alene. Derudover skaber den fælles træning øget sammenhold og sociale bånd, som man ellers ikke er vant til i centrene.

Læs også:

Motionen rykker på nettet
Motion i det fri hitter
Naturens træningscentre hiver i danskerne

Hvor det hos fitness dk for eksempel tidligere var normen, at alle passede sig selv med deres vægte eller på et løbebånd, oplever man i dag, at der er venskaber og fællesskab på holdene. Specielt på de nystartede elitehold breder sammenholdet sig hurtigt.

»Når folk træner sammen om noget, som eksempelvis at gennemføre et cykelløb eller en ironman, så har de noget til fælles. Og vi kan se, at det fælles mål helt klart giver en samhørighed,« siger Mette Stanley Refnov, konceptansvarlig hos fitness dk.

Sammenholdet er så stærkt, at medlemmer bruger deres fritid på at tage ud til løb, hvor de ikke selv stiller op, for at heppe på deres holdkammerater. Senest skete det en søndag midt i august, da en stor gruppe medlemmer af fitness dk mødte op og heppede til triatlonudfordringen Copenhagen Challenge.

»Vores medlemmer synes, det er sjovt, når der kommer 250 mennesker løbende med fitness dk-tøj. Og så føler de sig lidt som en del af familien, når det er nogen fra deres eget center, der deltager,« siger Mette Stanley Refnov.

Fri tog med til en svedfremkaldende holdtime:  Hård træning med kanonkugler

Forskningen i idræt de seneste år har kun givet mere næring til fitnesscentrenes lyst til at etablere nye holdtilbud. Undersøgelser viser nemlig, at social træning er en klar motivationsfaktor og øger både træningsintensitet og udbytte. Ifølge Kasper Lund Kirkegaard, der er idrætsanalytiker på Idrættens Analyseinstitut og ph.d.-studerende på SDU, er holdtræning endda lig med en større mulighed for, at man dropper sofaen og går til træning.

Følg også sundhedsstoffet på Facebook

»Hvis man vælger primært at træne på hold, er der meget større sandsynlighed for, at man møder regelmæssigt op i fitnesscentret i forhold til, hvis man primært træner på egen hånd. Og det alene er jo en god grund til at dyrke motion sammen,« siger Kasper Lund Kirkegaard, som har undersøgt danskernes fitnessvaner i den ph.d.-afhandling, han er ved at færdiggøre.

Udover en større sandsynlighed for at overvinde sofaen giver holdtræning et bedre og mere stabilt træningsmønster. Af Kasper Lund Kirkegaards undersøgelse fremgår det, at folk, der udelukkende bruger holdtimer, træner 14 pct. hyppigere end de, der træner alene. Den hyppige træning skaber ifølge Kasper Lund Kirkegaard en positiv dominoeffekt.

»14 pct. mere træning lyder måske ikke af meget. Men hvis det betyder, at motionisterne går fra at træne under to gange om ugen til over to gange om ugen, så har det faktisk en masse positive effekter. Det er blandt andet klart, at jo mere du træner, desto større sandsynlighed har du for at nå dit mål. Det er nok derfor, at fitnessudøvere på hold også generelt er mere tilfredse med deres træning end andre,« siger Kasper Lund Kirkegaard.  

Dengang bankpakke 1, 2, 3 eller 4 endnu ikke eksisterede, og friværdi var det nye sort, havde holdtræning ikke megen tiltrækningskraft på fitnessfolket. Nu oplever fitness-kæder landet over, at holdtræningen bliver mere og mere populær. Hos fitness- og spacentret Well-come fitness i Hellerup har direktør Hanne Bousager oplevet, hvordan fitness gennem de senere år har bevæget sig ind i en mere social fase.

»Jeg kan mærke og se, at der er mange af vores fitnesskunder, som er blevet mere interesserede i at have et fællesskab omkring deres træning. Og det gælder både før, under og efter træning. Det var der også nogen, der efterlyste tidligere, men der er i stigende grad sket en åbning mod socialt samvær i træning,« fortæller Hanne Bousager.

Hun peger på, at holdtræningen – udover fællesskabet – tilbyder mulighed for meget fleksibel planlægning. Holdtræning kan nemlig bookes på internettet og mikses og matches, så den passer ind i kalenderen. Og samtidig slipper fitnesskunderne for selv at skulle organisere indholdet af deres træning.

»Der er mange med en stresset hverdag, som er helt vilde med holdtræning, fordi de ikke behøver at strukturere indholdet i deres træning. Samtidig har de en instruktør, som kan motivere dem og guide dem gennem hele forløbet,« siger hun.

Mens kvinderne længe har været gode til at udnytte holdtræningens mange fordele, har det været svært at lokke mændene ind i fællesskabet. Det er dog ikke mændenes skyld, mener Per Lyngbak Nielsen, direktør i Fitness World. For med hold som mave-balle-lår, pilates og »Stram Op« har fitnesskæderne stort set ikke haft hold, som kunne fange mændenes interesse. Indtil nu er den eneste fælles aktivitet, der har haft tag i mændene, været spinning-hold. Men nu skal udvalget udvides, så mændene også kan komme på holdtræningen.

Dette efterår lancerer alle de store fitness-kæder en benhård træningsform, som med garanti vil have maskulin appel. Konceptet hedder »crossfit«, »funktionel træning« eller »cross-training«, og er en intensiv træning med fokus på styrke og kondition. Hos Fitness World glæder Per Lyngbak Nielsen sig til at få mændene socialiseret i holdlokalerne.

»Vi ser helt klart et potentiale i at få flere mænd til at holdtræne sammen. For hos dem er attituden, at hvis sidemanden kan gennemføre en øvelse, så kan jeg også. Og på den måde kan de hjælpe hinanden til at yde mere,« siger Per Lyngbak Nielsen.

Han håber, at holdtræningens struktur med sessioner af en times varighed vil tiltale mændene og deres travle liv. For selv om de fleste gerne vil træne, kan det være svært at passe den faste motion ind i kalenderen.

»Det kan være en udfordring for mange at dyrke motion og have et familieliv samtidig. I gamle dage kunne far drøne til fodbold og få en bajer bagefter, mens det i dag er de færreste, der kan være væk flere timer ad gangen. Derfor er det vigtigt, at vi også har tilbud til mænd, som gerne vil have effektiv træning,« siger Per Lyngbak Nielsen.

Når de travle fitnesskunder har prøvet både yoga, spinning og crossfit, og stadig har appetit på flere nye former for holdtræning, kan de være helt rolige. Der er mere, hvor det kommer fra. For fitnesskæderne har forstået, hvor vigtig den fælles træning er, og de vil blive ved med at lave nye koncepter, lyder meldingen fra branchen. Holdtræningen er endda blevet så vigtig for kunderne, at det er et område, som kæderne aktivt bruger i deres markedsføring og til at skabe sig et bestemt image.

»Fitnesscentrene er nødt til at forny sig, hvis de fortsat vil tiltrække kunder. Et af de afgørende punkter for udviklingen er nye hold. For alle fitnesskæder har jo træningsmaskiner og løbebånd, men forskellige holdtræningskoncepter giver dem en mulighed for at profilere sig selv i en bestemt retning,« fortæller Hanne Bousager fra Well-come fitness, hvor man bl.a. har videreudviklet centret med en spa med saunagus-hold og en squashklub.

Holdtræning er kommet for at blive. Det er fitnesskæder og eksperter enige om. Men den fælles træning er ikke bare et salgsargument over for kunderne. Den er et produkt af en ældgammel menneskelig trang til at være sammen med andre mennesker, og arbejde sammen mod et fælles mål, mener Hanne Bousager.

»Det ligger fundamentalt i os, at vi har brug for nærhed og fællesskab. Og det er præcis det, holdtræning kan tilbyde. Derfor tror jeg, at vi vil se holdtræning i Danmark ligeså længe, som vi værdsætter fællesskabet med andre mennesker.«