Fitness er både luksus og discount

Godt 500.000 danskere dyrker fitness, og det er rekord. Men efter et par hæsblæsende år med fuld gang i svingdøren hos fitnesscentrene er indmeldelserne aftaget. De dyre, de billige og de specialiserede centre oplever stor tilstrømning.

Foto: Foto: colorbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en lagerhal i Dragør er 16 træningsmaskiner stillet op i en cirkel. Her er ingen spejle, tunge håndvægte eller smarte omklædningsfaciliteter. En tur rundt i alle maskiner tager 12 minutter hos Loop Fitness. To runder og en tår vand senere er træningen slut. Og det til en pris på 169 kroner om måneden.

20 kilometer mod nord – i Tuborg Havn i Hellerup – holder Well-come Fitness og Spa til. Her er økologisk kaffe på kanden, bløde designerstole i loungen, dagens aviser og internet til fri afbenyttelse, 4.000 kvadratmeter toptunet trænings- og velværecenter og et helt team af personlige trænere, fysioterapeuter og instruktører til at tage imod. Og det til en pris på 1.000 kroner om måneden.

Læs reportager fra Loopfitness og Well-come fitness:

»Det her er lige til at overskue …«

Mere end bare et fitnesscenter

To verdener. To træningstilbud fra en fitness-verden, der bliver stadig mere specialiseret og opsplittet. Men også to klare eksempler på, hvordan den danske fitnessbranche har udviklet sig de seneste år.

Danskerne er det seneste årti strømmet til fitness i en sådan grad, at godt 500.000 – eller næsten 8,9 procent af befolkningen – i dag er medlem af et fitnesscenter. Det har gjort fitness til en af de hurtigst voksende motionsformer blandt danskerne.

Læs også statistik om danskernes træningsvaner: Danskerne i træningstøj

Men med tilstrømningen og den tilsvarende kraftige vækst i udbydere, er konkurrencen blandt de cirka 450 kommercielle fitnesscentre blevet væsentligt skærpet. Det samme er medlemmernes krav, og det seneste år har vist en klar tendens:

Det er de billige lowbudget centre, der har skåret helt ind til benet og fokuserer på kerneydelsen, der har succes. Ligesom de eksklusive, højtspecialiserede centre, som tilbyder et unikt produkt til en ofte høj pris, har oplevet en betydelig medlemsvækst. 

Fik du læst:

Til gengæld har den store gruppe af fitness-kæder og enkeltmandsejede centre i midten af markedet oplevet, at det har været ualmindelig hårdt både at ville konkurrere på pris og gøre sig til for dem, der forventer hele pakken og gerne vil betale for den. Det siger en af Danmarks førende idrætsanalytikere, Kasper Lund Kirkegaard, fra Idrættens Analyseinstitut (Idan), der netop har udgivet to rapporter, hvor bl.a. den danske fitnessbranche bliver grundigt analyseret:

»De store, kommercielle mainstream fitness-centre har de senere år været presset på deres kerneprodukter, fordi det umiddelbart har været let for andre at efterligne og kopiere det, de har. Til gengæld har centrene i hver ende af prisskalaen oplevet en betydelig vækst, Populært sagt kan man sige, at lavpris- og luksusfitness har klaret sig godt i modsætning til det traditionelle koncept. De henvender sig mere præcist og direkte til bestemte målgrupper. Med skarp fokus på henholdsvis prisfølsomme, og på dem, der ønsker eksklusivitet,« siger Kasper Lund Kirkegaard, der på basis af næsten 5.000 svar fra et bredt udsnit af aktive danske fitnessmedlemmer og -centre har udarbejdet den hidtil mest omfattende rapport om aktive fitnesskunder.

»De billige centre skal bestemt ikke udlægges som dårlige. Tværtimod har de et benhårdt fokus på forholdet mellem prisen og varen. De har ofte enkle, men effektive træningsfaciliteter, mindre spetakulære lokaliteter og lover i det hele taget ikke mere, end de kan holde. De dyre centre er i dag ofte hele velværecentre, der tilbyder en bred palet af skræddersyede tilbud til den enkelte kræsne kunde. Her kan det meste lade sig gøre, hvis man har penge på lommen: Personlig træning, fysioterapi, massage, spa, ingen kø ved maskinerne, lækre faciliteter i bedste materialer og oftest en unik beliggenhed. For dem, der går i disse centre, er træningen og medlemskabet medvirkende til at skabe en personlig fortælling om, at de har valgt netop dette sted som deres træningssted, hvilket igen medvirker til social anerkendelse i mange forskellige situationer,« siger Kasper Lund Kirkegaard.

Han vurderer, at op imod en tredjedel af alle fitnesskunder i dag træner i det, man kan kalde »lowbudget centrene«. En søgning, som ikke er blevet mindre på grund af finanskrisen og en generel forøget forbrugerbevidsthed om, hvad pengene bliver brugt til: 
»For denne yngre og voksende gruppe af danskere rammer de prisbillige centre perfekt. Mange vil gerne have ydelsen, men de vil samtidig ikke betale for meget for den, og de vil for alt i verden ikke ærgre sig for meget over prisen, hvis de ikke lige får trænet en uge eller to på grund af travlhed. I den anden ende af prisskalaen er medlemmerne også prisbevidste, men på en anden måde. De vil gerne betale, men de forventer også langt mere af udbyderen. Frem for alt fleksibilitet, kvalitet, høj faglighed, individuelle løsninger og en høj grad af forkælelse.« 

Hillerød Fysioterapi og Træningscenter hører til i den sidste kategori. Ikke i klassisk luksusforstand med spa og lækker lounge. Deres fokus er primært på højt specialiserede medarbejdere og et center, som har sit udgangspunkt i fysioterapien og den faglige verden.

I det seneste år er der ifølge Idan’s skøn skudt op imod 30 af disse »specialist-centre« op over hele Danmark, der servicerer godt 30.000 medlemmer. Et tal, forskerne forventer, vil være støt stigende. 

Med priser omkring 500 kroner pr. måned ligger centrene klart i den øvre ende rent prismæssigt, men de har fået stor succes med at appellere til de danskere, der ikke er udpræget fitness-brugere, men som gerne vil træne, når instruktionen og personalet er af høj faglig kvalitet, og stemningen er afslappet.

»Vi startede vores træningscenter op i 2006 og har haft en vækst på 20 procent om året, siden vi startede. Mange af vores medlemmer kommer her, fordi de ved, at de får en kompetent og fagligt funderet vejledning i forbindelse med deres træning. Ved siden af fitnesscenteret driver vi en fysioterapiklinik med 13 fysioterapeuter. Og selv om der i princippet er en klar skillelinje mellem de to, er der det ikke i praksis. Cirka 15 procent af vores medlemmer er fysioterapipatienter, og en stor del af vores ansatte fysioterapeuter underviser og træner vores medlemmer i centeret« fortæller fysioterapeut Thomas Höfelsauer, medejer af Hillerød Fysioterapi og Træningscenter.

Da de startede centeret i 2006, gjorde de meget ud af at differentiere sig fra de andre fitnesscentre. Så meget, at træningscenteret fik et ry for at være et sted, syge og svage mennesker genoptrænede. Sådan er det ikke længere, forsikrer Thomas Höfelsauer:

»Vores medlemmer spænder meget vidt. Men kernekunden er over 35 år, sandsynligvis kvinde, og går mere op i kvalitet og vejledning end pris. Til gengæld har vi smidt den mentale hvide kittel. Fagligheden er stadig i centrum. Vi følger vores medlemmer tæt, retter dem, hvis de træner eller bruger maskinerne forkert, tilbyder løbende samtaler og tilpasninger af deres træningsprogrammer og har højt uddannet personale i centeret konstant, men vi behøver ikke længere at sige i hver anden sætning, at vi er fysioterapeuter, det ved folk godt. Det er en af hovedgrundene til, at de kommer her og ikke hos de store fitnesskæder, hvor de ikke aner, om pigen, der instruerer dem, har nogen forudsætninger for det, eller ved, hvad hun taler om.«

Thomas Höfelsauer  oplever, at folk gerne vil betale, når de ved, hvad de betaler for. Og ikke, som nogen gør ifølge fitness-ejeren, sammenligner pærer og bananer: »Det er for enøjet kun at fokusere på pris. Der er selvfølgelig stor forskel på et center, hvor man selv skal sætte hængelås på skabet og så et center som vores. Vi konkurrerer ikke med de helt billige centre, men derfor kan jeg godt have stor respekt for det, de sælger, når bare de er klare i spyttet omkring, hvad det er, de tilbyder og navnlig, hvad de ikke tilbyder.«
 

Loop Fitness er en af de prisbillige fitnesskæder herhjemme. Siden starten i januar 2007 er firmaet vokset støt. 7. januar i år åbner kæden center nummer 11, og inden året er omme, regner Loop Fitness med at nå over 20 centre i Danmark. En så kraftig vækst er ikke mange forundt i fitnessbranchen, men kædedirektør i Loop, Brian Schneider, har en forklaring: Hos Loop tager det kun 24 minutter at træne, spejle, håndvægte og andet bodybuilderudstyr er bevidst valgt fra og prisen er med sine 169 kr. pr. måned yderst konkurrencedygtig.

»Vi har fundet ud af, at rigtig mange danskere hverken har tiden eller lysten til at træne i de traditionelle fitnesscentre, hvor det ofte tager minimum et par timer at træne. De synes, det er alt for lang tid. Derudover føler de, at der er alt for meget fokus på at komme og blive set. Det er der rigtig mange, der ikke er tilpas med. Endelig er der prisen: 400 kroner eller endnu mere om måneden er simpelthen for meget. Alt det har vi lyttet til. Vi har udviklet et træningskoncept, der tager 24 minutter pr. gang. Vi har fjernet alle spejle og håndvægte, og så har vi skåret prisen helt ned.  Det er formlen på succes for os og har fået rigtig mange, der ellers aldrig ville komme i et fitnesscenter, til at komme hos os – særligt kvinderne. 70 procent af vores kunder er kvinder mellem 30 og 55 år,« siger Brian Schneider.

Hos en af de store konkurrenter, fitnesskæden SATS, har de seneste par år ikke været en jubeldans. Kæden er en af de aktører, der for alvor har mærket kundernes lyst til mere målrettet at gå efter de specialiserede tilbud – i begge ender af skalaen: 

»For et år siden følte mange af os nok, at det gik lidt trægt. Der var ingen tvivl om, at vi stod i en vanskelig situation, bl.a. pga. den hårde konkurrence. Derfor iværksatte vi også en omfattende forandringsplan, hvor vi har brugt meget tid på at arbejde med vores identitet og udvikling og træning af vores medarbejdere, ligesom vi har fokuseret meget på personlig træning. Arbejdet har allerede båret frugt - vores medlemmer får nu en bedre træningsoplevelse og træner mere regelmæssigt. Vores resultat år til dato 2009 ligger ca. 30 procent over sidste års niveau,« fortæller Christina Høyer, kommunikationschef i SATS.

Et af de store lyspunkter for fitnessbranchen er, at kunderne tilsyneladende er trofaste, når først de er startet op med fitness. Det kan godt være, de skifter centre og kæder alt efter pris og kvalitet, men langt de fleste bliver ved, når først de er startet. Ifølge Idans undersøgelse er 77 procent af de aktive fitnessbrugere stadig i gang et år efter, at de første gang meldte sig ind.

Samtidig mener fitnessbranchen selv, at der er basis for yderligere vækst i årene fremover. Ikke mindst ved at se på udviklingen i vores nabolande: »Vi vurderer, at potentialet for fitness i Danmark fortsat er stort. I Danmark dyrker godt 8,9 procent af befolkningen fitness. I Norge og Sverige er det henholdsvis 11,9 og 14,7 procent af deres befolkninger, der dyrker fitness. Vi ser ingen grund til, at Danmark ikke kan nå op på samme niveau,« lyder det fra Jesper Bøgh Christensen, sekretariatschef for Dansk Fitness og Helse Organisation (DFHO). 
 

Fik du læst:

Stor fitnesskæde med på den erotiske bølge

Ældre kan fordoble muskelstyrken med fitness

Emma Gad i fitnesscentret

Her er de danske fitness-typer