Find de bedste nytårsbobler

Test Der er intet, som slår en rigtig champagne. Skal det være meget billigt, er cava dog den mest konkurrencedygtige.

Foto: Scanpix

Same procedure as last year... fristes man til at skrive, for der er stort set intet nyt under Solen, hvad angår årets test af bobler.

I anledning af det forestående nytår har vi, som de foregående år, udvidet testen og opdelt den i én gruppe for bobler under 80 kroner og én gruppe over 80 kr. Og ganske som det plejer at være, er det cava’en fra Catalonien, som er mest konkurrencedygtig i den billigste ende af skalaen.

Når supermarkederne rykker ud med et godt tilbud, kommer cava’en ned omkring 40-50 kr. flasken. Det kan næsten være svært at forstå, at man kan sælge vin lavet efter champagnemetoden, med andengæring og lagring på flaske i minimum ni måneder, så billigt.

Helt i tråd med traditionen er der i den billige kategori tale om det store show down mellem Coop og Dansk Supermarked – førstnævnte med Gran Baron, sidstnævnte med Castillo Perelada. I år ender det uafgjort på fem store stjerner.

I den dyre kategori over 80 kr. er det som sædvanlig champagnen, som regerer, og også her er der gamle kendinge på banen: Dansk Supermarkeds Jacquart, som altid er udmærket til prisen, De la Salle fra Brugsen og Louis Laurent fra Irma. Alle tre er hvad jeg vil kalde discountchampagner, handelsmærker markedsført af kooperativer.

I den anden ende af champagnespektret finder vi endnu et par gamle kendinge: Nemlig Cuvée no. 732, som er det lille eksklusive hus Jacquessons fine udgave af en standardcuvée og så 2002 Blanc de blancs, som er en årgangschampagne fra huset Deutz lavet udelukkende på den hvide chardonnaydrue.

Det er dog en debutant i denne sammenhæng, nemlig Pol Rogers vintagechampagne fra 1998, som marginalt løber med sejren. For en relativt lille merudgift i forhold til en standard-cuvée fra et af de store huse (som Pol Roger er et af) får man her betydeligt mere af den fine kompleksitet, som champagne vitterlig kan besidde.

Husk i øvrigt på, at tør champagne og kransekage ikke er de bedste partnere: Drik den tørre champagne som aperitif eller til maden og køb en demi-sec champagne, en asti eller en moscato – som alle er søde – hvis der absolut skal spises kransekage.

Brut reserva, Castillo Perelada Cava, Spanien Føtex. Tilbud, 2 fl. for 80 kr. Kommentar: Klassisk, veldrejet cava med udmærket udvikling. Der er vaniljetoner og god syre. Glimrende til prisen. Fem store stjerner.

Brut reserva, Naveran Cava, Spanien Sigurd Müller. 62 kr. Kommentar: Udmærket cava med god dybde og toner af æble, men også lidt nødder og petroleum. Fire en halv stjerne.

Prosecco di Conegliano, La Marca Veneto, Italien Philipson. 80 kr. v/12 fl. Kommentar: Typisk prosecco: Grønlig kulør, udpræget æblearoma. Friske og sjove bobler, men ingen kompleksitet.

Chardonnay Brut Frankrig HJ Hansen/ Magasin/ Vinspecialisten. 64,75 kr. Kommentar: Frisk grønligt strejf, men også præg af bærmekontakt. En anelse sødme, medium krop og god frisk syre.

Brut Rosé, Pierre Ponelle Crémant de Bourgogne, Frankrig Irma. Tilbud 1 fl. for 69,50 kr. Kommentar: Udmærket rosé med en kulør midt mellem rosa og laksefarve. Der er et fint strejf af røde bær i næsen, uden at der går alt for meget bolsjer og børnefødselsdag i den.

Brut, Gran Baron Cava, Spanien Kvickly. Tilbud 1 fl. for 50 kr. Kommentar: Som sædvanlig er Grand Baron et godt bud på et glas billige bobler. Her er god sammenhæng og udvikling i næsen, god dybde med udpræget petroleum og vanilje. Fem store.

Brut, Jean-Baptiste Adam Crémant d’Alsace SuperBest. Tilbud 80 kr. Kommentar: Ganske udviklet næse med nødder, chokolade og ristet kaffeagtigt præg, som for én til at mindes gammeldags kolonialforretning. God og cremet i munden.

Brut, Willm Crémant d’Alsace Erik Sørensen. 80 kr. Kommentar: Ganske pæn crémant med frisk citruspræg.

Brut Tradition, Jacquart Champagne, Frankrig Føtex. Tilbud 139 kr. Kommentar: Relativt ung næse. Cremet og behagelig, uden at være videre kompleks. Tre og en halv stjerne.

Brut Carte-d’or, Drappier Champagne, Frankrig Phillipson. 150 kr. v/ 12 fl. Kommentar: Mørk farve. Dufter af vindruer og frisk most. Sødmefuld, men ikke videre kompleks.

Demi-sec, Louis Laurent Champagne, Frankrig Irma. Tilbud 2 fl. for 220 kr. Kommentar: Meget ung, blomsteragtig duft. Nærmest voldelige bobler. Pivsød – kun til kransekage.

2002 Blanc de blancs, Deutz Champagne, Frankrig HJ Hansen, Magasin, Vinspecialisten. 425 kr. Kommentar: Veludviklet sag med nødder og chokolade. God lang smag. Seriøs drik.

1998 Extra Cuvée de Reserve, Pol Roger Champagne, Frankrig Sigurd Müller. 335 kr. Kommentar: Det hele går op i en højere helhed her: God udvikling i næsen med nødder og chokolade. Fin længde med blød og lækker finish. Perfekt alder.

Cuvée no 732, Jacquesson Champagne, Frankrig Erik Sørensen. 300 kr. Kommentar: Glimrende næse med god udvikling og dybde – chokolade og nødder – men også et saftigt mostagtigt element. God længde og smag. Sødmefuld uden at være klistret.

Brut, De La Salle Champagne, Frankrig Kvickly. Tilbud 119 kr. Kommentar: Udmærket fast sag. Virker slank og rank og tør.

Brut, Montaudon Champagne, Frankrig SuperBest. Tilbud 150 kr. Kommentar: Småkedelig drik med duft af blomstervand og kort smag.