Festrygning er lige så usundt som daglig rygning

Ryger du kun til fester? Det redder dig ikke fra tobaksskader.

Der skal ikke mange cigaretter til at skade hjertesundheden. Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Selv om du kun ryger en smøg i ny og næ - til fester og andre særlige lejligheder - skal du ikke regne med at undgå skader fra tobakken. Daglige rygere og festrygere er lige udsatte for at have for højt blodtryk og for meget kolesterol i blodet. Det viser en stor amerikansk undersøgelse, der for første gang har set nærmere på hjertesundheden hos festrygere.

I alt 39.555 mennesker har deltaget i undersøgelsen Million Hearts, og mere end hver tiende angiver selv at være festrygere.

»Det er en overset gruppe af befolkningen. Sundhedspersonale plejer ikke at spørge om festrygning. Man spørger folk, om de ryger, og det har festrygerne tendens til at sige nej til,« siger Bernadette Melnyk, som er dekan på Ohio State’s Sygeplejeskole og har ledet undersøgelsen.

Foruden festrygerne var der i undersøgelsen godt 17 procent faste rygere. For begge grupper gælder, at 75 procent havde forhøjet blodtryk og 54 procent havde forhøjet kolesterol. Festrygerne havde tendens til at være yngre end de faste rygere, og der er flere mænd i denne gruppe.

»Ikke-rygning er klart det bedste valg. Selv rygning i sociale situationer går ud over hjertesundheden,« siger Kate Gawlik, lektor i sygepleje, i en pressemeddelelse Ohio State University.

I denne omgang har forskerne ikke set på andre risici ved rygning, som lungekræft og KOL. Men forhøjet blodtryk og kolesterol giver øget risiko for hjerte-kar-sygdom, som er den næsthyppigste dødsårsag herhjemme. Hver fjerde dansker dør af en hjerte-kar-sygdom.