Feriemad: Hjemmelavet pizza

Sprød, lækker, tynd og rygende varm – hjemmebagt pizza når den er bedst og en dejlig hindbær­iscreme til dessert. Hurra for efterårsferie!

Pizza. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Ranek

Når en pizza tages ud af ovnen og placeres midt på bordet, er den utilnærmelig. Alt, alt for varm.

Men mens mozzarellaboblerne lægger sig, kan man sidde i duften og glæde sig – og måske udse sig det stykke, man helst vil have. Skal det være det med den supersprøde kant, hvor lidt tomat er løbet lidt ud over? Eller skal det være et med boblekant? De smager garanteret lige godt, men derfor kan man jo godt have præferencer.

Fyldet har det med at forskubbe sig, når man forsøger at skære en varm pizza ud. Men med en pizzaskærer (en kniv formet som et hjul) går det fint. Man kan også klippe pizzaen ud med en saks, det plejer jeg at gøre.

Nu, hvor en uges efterårsferie netop er begyndt, er det måske tid til tynd og vidunderlig sprød hjemmelavet pizza fra egen ovn? Her får du anvisning på et par pizzaer med nemt og velsmagende fyld som de fleste – uanset alder – kan lide.

Gør begge pizzaer helt klar, bag dem én af gangen og spis den første, mens den næste bager.

En skøn og nem dessert efter pizza kunne være lyn-hindbæris: Op i foodprocessoren med sukker, skyr, dybfrosne hindbær og piskefløde. Køre, køre, køre … færdig!

Pizzadej

til 4 personer/2 dele-pizzaer

10-15 g gær
2½ dl lunkent vand
1¾ tsk. fint havsalt
1 lille knivspids sukker
ca. 400 g italiensk pizzahvedemel (type »00«)
+ pizzamel eller durummel til udrulning

Rør vand, salt, gær og sukker sammen. En smule sukker fremmer hæveprocessen. Rør melet i lidt ad gangen. Ælt dejen i røremaskine eller på bordpladen, når der ikke kan røres længere. Ælt grundigt og længe, til dejen er blank og fint elastisk.

Dæk dejskålen med plastfilm og lad dejen hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted. Det tager 2-4 timer. Forbered evt. fyldet imens.

Slå dejen ned og del den i to portioner, form dem til kugler og vend dem i mel. Tænd ovnen på maksimum temperatur, 275 grader eller mere hvis din ovn kan det, 300 grader er fantastisk.

Drys mel på bordpladen og rul en af dejkuglerne ud til en stor ca. 3-4 mm tynd flade. Hvis den bliver cirkelrund, er det flot og en bedrift. Mine bliver aldrig helt runde og regelmæssige, men det går fint alligevel. Rul pizzabunden let om kagerullen og løft den over på et ark bagepapir. Gør det samme med den anden portion pizzadej.

Tomatsauce til to pizzaer

1 dåse flåede tomater (af bedste kvalitet)
1-2 fed hvidløg
1 lille spsk. tørret oregano
2-3 spsk. olivenolie
fint havsalt
½ tsk. sukker
evt. 1 nip knust, tørret chili

Kom ingredienserne i blenderen, blend kort og hæld det hele i en gryde. Bring tomatmassen i kog, skru ned og lad den simre i 3-4 min. Smag saucen til. Lad den køle af, før du kommer den på pizzaerne.

TIP
Der skal ikke ret meget tomatsauce på en pizza, det er trods alt kun bundsmørelse for resten af fyldet. Smør kun et tyndt lag og undgå så vidt muligt tomat på kanten, så hæver den bedre og bliver sprød. Rester af tomatsauce kan dybfryses til en anden gang.

Pizza med courgetter og pancetta

en tyndt udrullet pizza
ca. 1 dl. tomatsauce (se opskrift)
2 modne og aromatiske tomater
½ courgette
1 lille skalotteløg (kan udelades)
lidt fint havsalt og kværnet peber100-120 g (en kugle) frisk mozzarella – gerne af bøffelmælk
6-8 meget tynde skiver pancetta (fås bl.a. i Irma og SuperBrugsen)
lidt tørret oregano
jomfruolivenolie

Fordel tomatsaucen over pizzaen. Skær tomaterne i meget tynde skiver, snit courgetten tyndt med en ostehøvl og snit løget meget fint. Fordel tomat, courgette og løg over pizzaen. Krydr med salt og peber. Riv eller skær mozzarellaen i små bidder fordel den og pancettaen over pizzaen. Drys oregano over og dryp olie øverst (meget lidt). Bag pizzaen som beskrevet.

Pizza med peperoni

en tyndt udrullet pizza
ca. 1 dl. tomatsauce (se opskrift)
3-4 små modne og aromatiske tomater
¼ rød snackpeber
8-10 tynde skiver peperoni (krydret pølse – klassisk pizza-ingrediens – fås i supermarkeder)
lidt fint havsalt og kværnet peber100-120 g (en kugle) frisk mozzarella – gerne af bøffelmælk
lidt tørret oregano
jomfruolivenolie
frisk basilikum

Fordel tomatsaucen over pizzaen. Skær tomaterne i både og snit peberfrugten i meget tynde strimler. Fordel tomat, peberfrugt og peperoniskiver over pizzaen. Krydr med salt og peber. Riv eller skær mozzarellaen i små bidder og fordel dem. Drys oregano over og dryp olie (meget lidt) øverst. Bag pizzaen som beskrevet og riv friske basilikumblade øverst.

TIP
De bedste pizzaer er dem uden for meget fyld og sauce. Så kan bunden blive rigtig sprød og fyldet får »nok« på kort tid.

Jeg kan lide ekstremt skrabede pizzaer, så skrabede, at nogen nok vil finde dem tørre og kedelige. Men jeg kan også lide pizzaer med lidt mere på – tilpas skrabede – kunne man sige.

Bagning af pizzaer

Når man bager pizza, skal ovnen være knaldhamrende varm fra starten. Ikke kun næsten, pizzaer skal have 275-300 grader fra første øjeblik (professionelle pizzaovne bager ved op imod 400 grader). For at blive rigtigt sprøde i bunden skal de bages direkte på bunden af ovnen, eller på en bagesten lagt på bunden af ovnen. En bagesten skal være i ovnen i mindst 30 minutter for at blive varm nok.

Bag først i 8-10 minutter med alm. ovnvarme og skift til varmluftfunktion de sidste par minutter, for at give pizzaen farve på overfladen. Hvis du ikke har ovn med varmluftfunktion, kan du i stedet flytte pizzaen lidt op i oven de sidste minutter. Dryp evt. lidt særlig god olie over den færdige pizza.

Foodprocessor-hindbæris

4 personer

300-350 g dybfrosne økologiske hindbær eller frossen hindbærpuré (se tip)
50 g flormelis
2½ dl iskold økologisk skyr
2 dl iskold piskefløde

Kom bær, sukker og skyr i foodprocessoren og blend det hurtigt. Lad motoren køre, tilsæt fløde i en tynd stråle og blend det til en lidt fast iscreme. Spis endelig isen med det samme – eller stil den evt. kort i fryseren (maks. 15-20 minutter ellers risikerer du, at den fryser hård.)

TIP
Der har været en del tvivl om, hvorvidt frosne hindbær er sikre (bakteriemæssigt) at anvende rå i desserter. Endnu har der ikke været nogen sager, der har involveret frosne økologiske hindbær. Men hvis du vil være helt på den sikre side, kan du bruge varmebehandlede purerede hindbær. De sælges som små dybfrosne terninger i poser på størrelse med almindelige frosne hindbær.