Farvel til dansk feta

Mejeriproducenterne skal fra i dag til at overbevise danskerne om, at vi skal putte salatost i tomatsalaten i stedet for feta.

Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den populære danske ost af komælk, må ikke længere kaldes feta, når et forbud mod alt ikke-græsk ost med navnet feta i dag træder i kraft.

Den danske fællesbetegnelse bliver salatost eller salat-tern, mens de største danske producenter af fetaosten, Arla og Nordex Food, har valgt at skifte feta ud med henholdsvis Apetina og Taverna.

Hverken hos Arla eller Nordex Food frygter man, at det nye navn vil gå ud over salget.

"Vi er ikke bange for, at vi mister salg total set. Vi nåede at introducere Taverna-serien, allerede mens vi havde feta-navnet. Før kaldte vi det Taverna Feta, nu hedder det Taverna saltost, men mærket er det samme. Så linket skulle gerne være, at folk, der er vant til at købe det som feta, nu køber det som salatost," siger Niels Hedemark, produktionschef hos Nordex Food.

Forbudet er punktum i en årelang strid i EU om fødevarer med beskyttet oprindelsesbetegnelse. Mejeriforeningen har støttet af den danske stat og andre EU-lande kæmpet mod Grækenlands krav om, at feta kun må bruges om ost, der er produceret i Grækenland og er baseret på fåre- eller gedemælk.