Fald i søvn på et glas kirsebærsaft

Et nyt amerikansk studie har vist, at personer, der har problemer med at sove, kan komme søvnløsheden til livs, hvis de drikker to glas syrlig kirsebærsaft om dagen.

KIRSEBÆR Fold sammen
Læs mere
Foto: GITE KJÆRBØL

De fleste af os kender til at ligge i sengen og vende og dreje os utålmodigt. Alle fårene er for længst talt både forlæns og baglæns, og end ikke en endeløs stirren op i loftet kan henføre os til drømmeland.

Nu har et studie fra det amerikanske universitet Louisiana State University vist, at der faktisk findes en mere direkte vej til drømmeverdenen end får-tælleriet.

For lider du af søvnløshed, kan to daglige glas syrlig kirsebærsaft nemlig modvirke problemet.

Forskerne bag studiet gav gennem to uger en gruppe forsøgspersoner et glas kirsebærsaft om morgenen og et om aftenen, mens en anden gruppe forsøgspersoner fik et placebo.

Derigennem kunne forskerne konstatere, at de, der havde drukket kirsebærsaften, i gennemsnit sov 84 minutter mere pr. nat end dem, der ikke havde indtaget bærsaften. Det skriver den lægefaglige hjemmeside MedicalXpress.

Naturlige stoffer

Årsagen til, at den syrlige kirsebærsaft kan afhjælpe problemet med søvnløshed, er, at bærrene naturligt indeholder stoffet melatonin –et hormon, som hjælper med at regulere kroppens døgnrytme.

I forsøget fandt forskerne også ud af, at det stof, der giver kirsebærrene deres rubinrøde farve og aminosyrer, ligeledes har en betydning for vores søvn.

Over for MedicalXpress forklarer forskerne bag studiet, at disse stoffer bidrager til, at kroppens naturlige søvnmønster ikke bliver nedbrudt. Og det til trods for, at de mængder, der findes i kirsebærrene, er mindre end i mange præparater mod søvnløshed.

I Danmark anslås det, at cirka hver 10. lider af søvnløshed, og heraf er fleste er over 65 år.

For dem kan receptpligtige sovepiller i nogle tilfælde gøre mere skade end gavn, fordi pillerne kan øge risikoen for at falde.

»Sovepiller er en mulighed for yngre mennesker, der lider af søvnløshed, men for ældre er disse medikamenter forbundet med en firdoblet risiko for at falde, hvilket kan føre til ødelagte hofter og ofte en tidligere død,« forklarer Frank L. Greenway, der er direktør for den ambulante forsknings klinik ved Louisiana State University til MedicalXpress.