Få hjælp fra naturen

Foto: Scanpix/Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun venepumpeøvelser, der kan modvirke de hævede ben. Der findes også naturmedicin lavet af tørrede frø fra hestekastanjen, som har en dokumenteret virkning.

Det viser en række kontrollerede forsøg, som naturlægefirmaet Bioforce har fået foretaget. Forsøgene har vist, at det virksomme stof beta-aescin, som findes i kastanjen, får de mindste blodkar til at trække sig sammen. Dermed forhindrer man væske fra blodbanen i at trænge ud i benenes væv.

 

Så godt som støttestrømper

Når virkningen af medicin skal testes, bliver det ofte holdt op imod det, der kaldes for placebo. Her får testpersoner uddelt ’medicin’ uden virkning, uden at de er vidende om det. Efter 12 uger sammenlignes effekten mellem dem, der har fået den falske medicin og den rigtige medicin. Og her viser de omtalte forsøg en klar effekt ved stoffet i hestekastanjen mod hævede ben i forhold til placebo. Faktisk fungerer produktet ligeså godt som et sæt støttestrømper efter 12 ugers brug, viser undersøgelsen. I Danmark kan man få midlet Aesculaforce, der er tabletter primært lavet af hestekastanjen.

Produktet kan også fås som en gel, man smører på sine opsvulmede ben. Den kan også med fordel smøres på hæmorider og effektivt bekæmpe dem. En hæmoride er nemlig en slags åreknude, og derfor kan den behandles på samme måde.