Er pæreform bedre end æble?

I mange år har undersøgelser vist, at det er bedre for hjertet at være udstyret med en pæreformet krop end en rund, solid æbleform. Men noget tyder på, at vi skal revidere den opfattelse.

Arne Astrup, Professor og Institutleder for Human ernæring/Fedme og Appetitregulering ved Københavns Universitet, er ikke i tvivl om, at bugfedme (æbleform) er farligere end pæreformen: »Det viser vores egen forskning meget klart,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kan medlemmerne af, hvad lægerne kalder »æbleforms«-klubben, måske ånde lettet op. Ny britisk forskning viser overraskende, at æble- og pæreformede mennesker har nogenlunde samme risiko for at dø af en hjertesygdom.  

Det er forskere fra Cambridge University, der mener at have påvist, at fedt omkring maven ikke nødvendigvis påvirker risikoen for at udvikle en hjertesygdom mere, end hvis fedtet er placeret på hofter og lår.  

Det skriver det medicinske tidsskrift The Lancet, som referer til den nye, store undersøgelse.

Topscoren er et højt kolesteroltal
I undersøgelsen gennemgik forskerne ved Cambridge University i England mere end 220.000 deltagere fra 17 lande over en 10-årig periode. De fandt, at kropsform, eller fedtfordelingen, ikke ser ud til at påvirke risikoen for at udvikle en hjertesygdom.

Det betyder dog ikke, at forskerne mener, at det ikke er vigtigt at tabe sig for at undgå hjertesygdomme.

Det vigtigste resultat af denne undersøgelse har, ifølge forskerne, ikke været at mindske betydningen af ​​overvægt, som er en væsentlig faktor for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, men udelukkende at påvise, hvilke faktorer der kan øge risikoen for hjertesygdomme.

Og i den nye undersøgelse fra England ligger fedtfordelingen ikke i toppen. Topscoreren er i stedet et højt kolesteroltal - efterfulgt af sukkersyge og et rødglødende blodtryk, skriver Times' sundhedssite Healthland.com

Dansk ekspert uenig
Arne Astrup, Professor og Institutleder for Human ernæring/Fedme og Appetitregulering ved Københavns Universitet, mener dog, at undersøgelsen ikke kan være helt præcis, fordi de engelske forskere ikke benytter helkropsscanninger af fedtdepoternes størrelser.

»Undersøgelsen er interessant og troværdig, selv om den strider imod alt, hvad vi hidtil har ment om den sag. Jeg er dog ikke i tvivl om, at bugfedme (æbleform) er farligere end pæreformen. Det viser vores egen forskning meget klart. I den nye undersøgelse har man jo ikke målt andet end BMI og talje- og hofteomkreds. De har altså ikke målt de specifikke depoters størrelse med hel-kropsscanninger,« siger Arne Astrup.

Læs også:
Kend dit taljemål og undgå sygdomme
Topmave kan give demens