Drop kapslerne og spis rigtig fisk

Fisk flere gange om ugen mindsker risikoen for hjerteanfald. Til gengæld kan det ikke betale sig at købe fiskeolietabletter. De har nemlig ingen effekt, fastslår ny rapport.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at finde rundt i. Skal man spise fisk, hvor tit skal det spises og kan man nøjes med at sluge en kapsel med fiskeolie?

Med en ny analyse af undersøgelse af netop fiskeolie er forskere fra blandt andet Cambridge, Harvard og Oxford University tilsyneladende kommet et skridt nærmere de endegyldige svar.

Deres analyse, publiceret i det internetbaserede tidsskrift BMJ, viser nemlig, at mens det er sundt og godt for hjertet jævnligt at spise fisk, så har fiskeolietabletter ingen effekt .

Forskerne har analyseret 38 undersøgelser, hvor der indgik knap 800.000 forsøgspersoner og omkring 34.000 slagtilfælde. Alle undersøgelser havde vidt forskellige fremgangsmåder og størrelser, men alligevel er det lykkes for forskerne at nå til nogle klare konklusioner.

Personer, der spiste fisk to til fire gange ugentligt, nedsatte deres risiko for slagtilfælde med seks procent, mens de forsøgspersoner, der fik fisk fem gange om ugen, nedsatte risikoen med hele 12 procent.

Samtidig viser analysen, at de, der spiste fiskeolie som kosttilskud, ikke mindskede deres risiko for slagtilfælde.

- Vi tror, at den gavnlige effekt af fiskeolie-tabletter er ganske lille, mens fisk fyldt med gode næringsstoffer og meget små mængder af mættet fedt, siger analysens ledende forfatter Rajiv Chowdhury fra University of Cambridge til NY Times. 

Forskningslederen understreger, at det også har betydning, hvad du ikke spiser, når du spiser fisk:

- Når du spiser fisk oftere, spiser du mindre mængder af potentielt dårlige proteiner som rødt kød, siger han.

Hos Hjerteforeningen genkender de, at fisken er at foretrække frem for fiskeolietabletterne. I hvert fald når det gælder raske mennesker.

- Folk, der har fået en hjertekarsygdom, og som ikke kan få spist fisk, anbefaler vi at spise et fiskeolie-tilskud. Men det gælder ikke raske, for der er ganske rigtigt ingen dokumentation for, at fiskeolietabletter skulle have gavnlig effekt eller mindske risikoen for slagtilfælde hos raske, siger Kirsten Sonne, klinisk diætist hos Hjerteforeningen.

Følg sundhedsstoffet på facebook