Drop bilen og bliv glad

Tro det eller ej: Du bliver mere glad, hvis du går eller cykler på arbejde i stedet for at køre i bil. Det er budskabet fra en gruppe engelske forskere.

Du bliver mere glad, hvis du går eller cykler på arbejde i stedt for at køre i bil, lyder det fra britiske forskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Findes der noget bedre og mere hyggeligt end at sidde i sin lune bil og køre frem og tilbage mellem hjem og arbejde? Ja, det gør der, siger et hold engelske forskere.

Faktisk ville du formenlig blive mere glad, hvis du droppede bilen og cyklede eller gik på arbejde. Ja, selv hvis du tog offentlige transportmidler, ville dit humør stige, hævder forskerne fra det engelske University of East Anglia og Centre of Diet and Activity Research.

De undersøgte information fra ca. 18.000 pendlere, indsamlet over en periode på 18 år. Studiets deltagere besvarede spørgsmål om deres humør og om de havde sovet dårligt gennem de senere uger, og gennem tre år skulle de besvare de samme spørgsmål.

Pendlere var ikke glade

Tallene viste, at jo mere tid, folk brugte på at pendle i deres bil, jo mindre glade var de. Resultaterne var de samme, når forskerne tog hensyn til faktorer som traditionelt betyder noget for det mentale velvære: indkomst, helbred og om deltagerne havde børn.

Pendlerne rapporterede, at de blev bedre til at koncentrere sig og følte sig under mindre pres, hvis de gik eller cyklede, i stedet for at køre bil. ja, selv i de offentlige transportmidler følte de sig godt tilpas, viser undersøgelsen, der forleden blev offentliggjort i tidsskriftet Preventive Medicine.

"Man skulle måske tro, at ting som afbrydelser i transporten og mængder af pendlere ville give betydelig stress. Men eftersom busser og tog også giver folk tid til at slappe af, læse og være sociale, og eftersom der som regel er en gåtur til bus eller tog, lader det til at gøre folk i godt humør," siger en af undersøgelsens leder, Adam Martin, ifølge en pressemeddelelse fra University of East Anglia.

Overrasker ikke Cyklistforbundet

Undersøgelsens resultat overrasker ikke danske cyklisters interesseorganisation, Cyklistforbundet.

"Der er flere grunde til, at folk bliver glade af at køre på cykel. Der er en fysisk dimension: man har godt af at røre sig, får mere energi, bliver sundere og er mentalt tilstede. Derudover er der en mental fordel og en kæmpe frihed ved at cykle: at man selv kan kontrollere sin tur. Man bestemmer ruten, man risikerer ikke at sidde fast i en bilkø og man behøver ikke at være bange for at komme for sent," siger Cyklistforbundets kommunikationschef Lotte Ruby.

"Hertil kommer, at man er tættere på vejret og verden, når man cykler. Som moderne mennesker bruger vi meget tid indendørs, men når man cykler, kommer man nærmere på verden og bruger sine sanser på en anden måde, og det er godt for os."