Det flasker sig for dansk vin

Kvaliteten i dansk vinindustri er inde i en næsten eksplosiv udvikling.

Arkivfoto fra vinsmagning: Scanpix Fold sammen
Læs mere

233 vine blev indsendt til årets officielle danske vinkonkurrence, vinskuet, der blev afholdt i weekenden. Det er mere end det dobbelte af, hvad der blev indsendt året før. Og det er med til at tegne den danske udvikling.

- Vi har i år fået indsendt næsten dobbelt så mange vine som de tidligere år. Meget engagement og kreativitet er med til at gøre udslaget, siger Jesper Boelskifte, præsident for Dansk Sommelierforening.

Han er også ansvarlig for at sammensætte dommerpanelet af vinsommeliers, der til den EU-godkendte officielle årlige vinkonkurrence på Axelborg i København skulle smage og bedømme årets danske vine. En EU-godkendt konkurrence.

International pointskala

Pointskalaen til dette danmarksmesterskab har international standard for øje og er derfor en kyndig vejledning i, hvor dansk vin befinder sig sammenlignet med den øvrige verden.

- Dansk vinbrug kan bestemt konkurrere med vin fra den mere seriøse vinverden. Niveauet er generelt for opadgående, hvilket vi mærker på ambitionerne og den store seriøsitet i vinproduktionen, siger Jesper Boelskifte, som kommentar til weekendens netop overståede vinkonkurrence.

Han mener, der gennem flere år har været et rigtig højt niveau og en flot kontinuitet. Særligt eksemplificeret ved dansk vins sværvægtere i produktion Sven Moesgaard, Michael Gundersen og Lars Hagermann. Vinbønder fra henholdsvis Skærsøgaard Vin, Dansk Vincenter samt Domain Aalsgaard.

De to førstnævnte har besiddet pokalen for "Årets vinbonde" de seneste tre år - Sven sidste år, og Michael de to foregående. En vandrepokal, der går til vinbonden, som har fremstillet årets bedste vin - det vil sige den vin, der scorer flest point til årets vinskue.

Hobbyavler vandt

I år gik pokalen bemærkelsesværdigt nok til hobbyavleren Poul R. Henriksen, der driver Vejstrup Vin, for den hvidvin, han mødte op med.

- Vejret har gjort meget for mig sidste år, og jeg tror også, der er en god portion held bag, at jeg vandt. Jeg har lavet hvidvinen efter traditionelle metoder. Den er koldgæret, og da vi skulle have den på flaske sagde min kone, som hun gør hvert år. Arrh, den er god, den vinder da en guldmedalje. Det gik så i opfyldelse i år, siger Poul R. Henriksen.

At en hobbyavler vandt er netop et eksempel på hvor mange gode vine, der var repræsenteret i år. Det mener Knud Jørgensen, der selv er vinavler og sekretariatsansvarlig i foreningen af danske vinavlere.

- Bredden er blevet større sammenlignet blot med få år tidligere. Man kunne sagtens forestille sig, at nogen af de nye vinavlere ikke har fået hånd om det endnu og er i en læreproces, men det viste sig ikke at være tilfældet til årets konkurrence, hvor dommerne bemærkede at mellemniveauet tydeligvis var løftet, siger han.