Det er sæson for vinblade

Min mormor sagde altid, at jo mindre jo finere, men man bliver skør, hvis bladene er for små.

Foto: Søren Bidstrup. Fold sammen
Læs mere

For et par år siden overtog vi en nyttehave på Amager. Vi skulle vælge i oktober, hvor det meste var vissent, hvor alt var gråt i gråt, så vi tog den, der havde et aspargesbed og en vinranke på sydsiden af det lille halvrådne hus. Vinranken afgjorde købet.

For i min familie spiser man dolmades, når der er fest og hænder nok til at lave dem. Vinblade, som man fylder med kød og ris og spiser med en sauce af citronæggesauce.

Vi fik dem hos min græskfødte mormor, når vi var sammen alle sammen, vi får dem hos min mor og jeg laver dem selv tit, for det er en af mine livretter, og man kan ALDRIG købe dem på restauranter, det er kun lykkedes mig een gang (på Berkis i Berlin), så man må selv i gang med at folde.

Det er sæson for vinblade netop nu, hvor de har foldet sig ud, men ikke er for grove. Pluk en pæn portion blade af en rimelig størrelse. Min mormor sagde altid, at jo mindre jo finere, men man bliver skør, hvis bladene er for små.

Husk, at man ca. spiser ti per person, men de er også gode dagen efter. Bladene skal vaskes og blancheres. Har man ikke en vinstok, kan man købe saltede vinblade. Skyl dem helvedes grundigt og fortsæt så.

Regn med et halvt kilo hakket lamme- eller oksekød (eller en blanding) til 4-5 mennesker, tre pæne håndfulde ris (helt almindelige parboiled eller, hvis de kan opstøves, Baldo ris), et løg, der skal hakkes meget fint, måske lidt persille, lidt oregano og måske også lidt purløg. Salt, hvis bladene ikke var det.

Bland til en fars og læg bladet med spidsen op og stænglen nedad. Læg en skefuld vandret på hvert fald. Fold siderne af bladet ind over og rul så bladet til en rulle.

Ikke for stram, så eksploderer den, når risen udvider sig, ikke for løs, så går den op. Læg dolmades tæt sammen i en gryde, gerne i et pænt mønster i lag.

Læg en tallerken omvendt over dem, så de ligger fast (ellers vælter de rundt i gryden) og lad dem koge i rigeligt vand i en times tid. Suppen hælder man fra og jævner med et par æggeblommer eller fire rørt op med lidt maizena (hvilket egentligt ikke lyder supergræsk, men sådan gør vi).

Det er en fordel at være flere, en lægger blade ud, en folder, en lægger i gryden. Hvilket egentligt er heldigt nok, for det er altid hyggeligt at spise mange sammen. Salat, tzatziki, nybagt brød og rigeligt med retsina til.