Det er forbløffende nemt at lave pølser selv

Pølsemageren Steen Larsen viser Berlingskes Sarah Skarum hvordan. Mens andre prøver ikke at grine ad udtrykket.

Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg kan ikke holde ud at sige det.

»Pølsemageren kommer på besøg,« siger jeg på redaktionen.

»Pølsefrans«, siger jeg til min kæreste, da han spørger, hvem der er dagens gæst. At lave pølser er det grimmeste udtryk på dansk, der bruges om mad, og jeg undgår det konsekvent. Selvom jeg egentlig synes, at selve fremstillingen er ganske morsom (jamen, se nu bare, det bliver klamt, ikke...)

Så, nu tager vi os sammen. Ingen fniser, alle kan sige »lave pølse« og om lidt håndtere en tarm med bevægelser, der minder virkelig meget om slutfirsernes undgå-AIDS-undervisning. Tager os sammen, blev der sagt.

Sådan.

Se videoen med Sarah Skarum og Steen Larsen her

Det at lave sine egne pølser og at spise pølser og hotdogs af en god kvalitet er nemlig blevet lidt af en trend, nu hvor alle kan bruge surdej, sylte og lave pulled pork. Det begyndte alt sammen, da Thomas Herman lavede en pølsebar ved Nimb med gode pølser og Karl Johan remoulade, og foreløbig er der dukket pølsevogne op både i Indre By og på Vesterbro, hvor pølserne smager godt, selvom man ikke er snapsefuld.

»Hvis man laver sine pølser selv, ved man præcis, hvad der er i. Så slipper man for griseører og mave og alt for meget fedt.«

Steen Larsen er gæst i køkkenet, og han er som gammel skolelærer med speciale i husholdning både vant til fnisende typer og til at forklare, hvor simpelt det egentlig er at lave sine egne pølser. Glem alt om at skulle købe store kødhakkere, dyre maskiner og stå og bakse med dem.

Det eneste, man har brug for, er en sprøjtepose af en kraftig kvalitet, et posehorn til at sætte i den og en rulle med tråd – og så selvfølgelig kød, krydderier, grøntsager og svinetarm, som kan købes i de fleste større supermarkeder.

Se mere livsstil på Facebook

»Jeg har undervist på bisquitfabrikken i Jægersborggade i flere år, især i vegetarisk mad, som jeg også har skrevet kogebøger om, og derude har jeg holdt nogle hotdogkurser, især for mænd, så jeg ville gerne skrive en bog om selv at fremstille pølser og tilbehøret til dem.«

Vi går i gang. Steen Larsen instruerer i bedste skolelærerstil. Først blande farsen med krydderier og grøntsager og lidt grøntsagsfond, så den ikke bliver for fast. Den skal være blødere, end man ville lave en frikadellefars. Så skal tarmen, der har ligget i lidt vand, sættes på pølsehornet. Fars i sprøjteposen og så i gang med at klemme.

»Jeg svinger ikke pølserne, men binder snor med en lille knude mellem hver. På den måde kan man lave pølser alene, selvom det er hyggeligt at være to.«

Pølserne blancheres, skylles under koldt vand og er parat til stegning.

På komfuret bobler en blommeketchup med chipotle chili, en sennep med enebær simrer, og en agurkesalat med limesaft står og hygger sig. Det er tid til hotdogs, og det smager simpelthen så godt. Af rigtig mad og samtidig af mild syndig selvforkælelse.

Det var virkelig urimeligt nemt, og jeg er nærmest flov over, at jeg kun har lavet medister til særlige højtider og aldrig til fodbolddrengene. Men jeg laver dem i hvert fald til 1. januar. Og medister til jul.

Steen Larsen griner.

»Jeg lavede det så tit med mine elever. Når bare de lige kommer sig over at skulle håndtere tarmen, er det så nemt. Alle kan.«

Ja, vi kan. Vi kan lave pølser. (Men kan vi ikke nok opfinde et nyt udtryk...)

Web-tv: Se Steen Larsen laver hjemmelavede hotdog-pølser:

Alt det praktiske
Sprøjtepose og pølsehorn kan købes i velassorterede isenkræmmere (køb den dyreste de har, den skal kunne holde til noget) eller i butikker som Kunst og Køkkentøj eller HW Larsen. Det koster cirka 100 kr. Svinetarm fås i større supermarkeder og hos alle slagtere. Den står i små runde bøtter, oftest tæt på fars.

»Pølsebogen« er udgivet af forlaget Vingefang og kan købes på Vingefang.dk eller hos din boghandler. Den koster 100 kr.

Steen Larsen underviser i den ædle kunst at lave pølser, i vegetarmad og i at lave en eksotisk julefrokost.

Læs mere på bisquitfabrikken.dk. Næste hotdogkursus er 25. februar. Der udstedes gavekort.