Derfor lever kvinder længere

Forskere har fundet en indikation på, hvorfor kvinder gennemsnitligt lever længere end mænd. Deres immunforsvar ældes langsommere, beviser japanere.

Den gennemsnitlige levealder for kvinder er højere end mænds. Sådan er det i Danmark, og sådan er det i resten af verden. Nu har et japansk forskningsteam fundet en plausibel forklaring på skævvridningen.

Antallet af T-celler og B-celler – to væsentlige elementer af immunforsvaret i blodet – falder langsommere hos kvinder. Og netop disse celler er med til at modstå infektioner samt udskille antistoffer.

»Vores resultater indikerer, at det langsommere fald af disse immunmæssige parametre hos kvinder i forhold til mænd, stemmer overens med, at kvinder lever længere,« skriver forskningsleder og professor Katsuiku Hirokawa fra Tokyo Medial and Dental University i forbindelse med offentliggørelsen.

Undersøgelsen, der netop er udgivet i tidsskriftet »Immunity & Ageing« er baseret på blodprøver af 356 raske mænd og kvinder mellem 20 og 90 år.

Resultaterne hilses velkommen af øvrige eksperter på området. Professor Tom Kirkwood fra ældnings- og sundhedsinstitutet på University of Newcastle upon Tyne kalder dog resultaterne »værdifulde« men ikke »fundamentalt overraskende«.

»Det er sandsynlig, at immunforsvaret hos kvinder ældes langsommere, fordi deres kroppe dybest set ældes langsommere. Det betyder imidlertid ikke, at det er immunforsvaret selv, der sætter tempoet,« siger professor Kirkwood til BBC News.