Derfor er kæledyr så vigtige: Hold hund – for din sundheds skyld

Forskning viser, at demente har godt af at få besøg af en hund. Men om du er 40 eller 80, er der helbredsfordele i at få et kæledyr. En hund får blodtryk og puls til at falde og mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme

Man siger, at hunden er menneskets bedste ven. Der er noget om snakken.

»Meget taler for, at det er en god idé at bruge tid sammen med en hund. Når man ser på, hvor meget energi, tid og penge vi bruger på dem, og hvordan vi også tager de sure opgaver som at lufte hund i regnvejr, må der være en grund til, at vi gider,« siger Karen Thodberg, der bl.a. forsker i effekterne af at anvende dyr terapeutisk.

LOG IND PÅ PLUS og læs hele artiklen om dyrs gavnlige indvirkning på vores helbred - du får også en guide til at vælge det rette kæledyr.


Forskning viser, at demente har godt af at få besøg af en hund. Men om du er 40 eller 80, er der helbredsfordele i at få et kæledyr. En hund får blodtryk og puls til at falde og mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme

Man siger, at hunden er menneskets bedste ven. Der er noget om snakken.

Tænk på, hvordan vi krammer hunden en ekstra gang, når vi er kede af det. Eller hvordan vi får aktiveret lattermusklerne, når en ulden hvalp tumler omkring.

Vi kan simpelthen ikke lade være med at kigge, når vi er i nærheden af en hund. Netop den effektive afledning af vores opmærksomhed bidrager til hundens afstressende og beroligende virkning på os. For vi kobler automatisk fra, når vi er sammen med en hund. Det ved Karen Thodberg, der er seniorforsker på Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet.

»Meget taler for, at det er en god idé at bruge tid sammen med en hund. Når man ser på, hvor meget energi, tid og penge vi bruger på dem, og hvordan vi også tager de sure opgaver som at lufte hund i regnvejr, må der være en grund til, at vi gider,« siger hun, der bl.a. forsker i effekterne af at anvende dyr terapeutisk. Sidste år stod Karen Thodberg i spidsen for et forskningsprojektet, der undersøgte besøgshundes effekt på helbred og livskvalitet hos ældre og demente på plejecentre.

Dæmper stress

Demente kan være svære at nå ind til, men det var tydeligt, at de livede op, når de fik besøg af en hund, og Karen Thodberg er ikke i tvivl om, at besøgshunde virker.

Hunden giver en umiddelbar respons, som gavner de demente. Hunden reagerer på det, de ældre gør, den bevæger sig, logrer med halen og kigger på dem – det har betydning for samværet. Ikke nok med at de demente talte til og rørte ved hunden, mens den var på besøg. Også efterfølgende blev de ved med at tale om den.

»En række undersøgelser har kunnet måle fysiologiske ændringer i kroppen, når man har fysisk kontakt med en hund og f.eks. aer den. Blodtrykket falder, det samme gør pulsen, ligesom kroppen danner knap så mange stresshormoner. Faktisk falder pulsen mere, end hvis du sidder afslappet og læser i en bog,« siger Karen Thodberg.

Men det er ikke kun ældre, der kan styrke helbredet ved hjælp af en hund.

Også andre har en række helbredsfordele ved at være knyttet til en hund.

Færre blodpropper

»Hundeejeres overlevelse er mangedoblet efter en blodprop i hjertet, når man sammenligner dem med til- svarende patienter uden hund. Risikoen for åreforkalkning og blodprop øges af forhøjet blodtryk, men fordi en hunds selskab sænker vores puls og blodtryk, mindskes risikoen for blodpropper,« siger Milena Penkowa, der er læge, ph.d. og indehaver af virksomheden ’Hjerneeksperten’. Hun er forfatter til bogen ’Hund på recept’, der gennemgår en række forskningsresultater, som alle peger på, at en hund kan være en direkte gevinst for dit helbred.

Videnskabelige studier har vist, hvordan den blotte tilstedeværelse af en hund påvirker os.

»Hunden aktiverer en særlig gruppe nerveceller i hjernen, som får os til at udskille trivselsfremmende signalstoffer og hormoner som dopamin og endorfin. Stoffer, som skaber velvære og livsglæde,« siger Milena Penkowa.

Ifølge Karen Thodberg afslører et svensk ph.d.-studie en stigning i stoffet oxytocin, der vækker følelsen af ro og tilfredshed, hos ti kvinder, der deltog i et forsøg, hvor de blev bedt om at kærtegne deres hund i et bestemt tidsrum i forbindelse med forsøget. Netop oxytocin er vigtigt, da hormonet påvirker hjernen til at skabe positive følelser.

»Oxytocin er den mest potente stress-blokker, vi har. Oxytocin virker i hjernens belønningscenter, ved at aktivere serotonin – ’hjernens lykkestof’. Forskning viser, at blot 15 minutter i en venlig hunds selskab er nok til at vi frigør mereaf trivsels-stofferne dopamin, endorfin, oxytocin, prolaktin og beta-fenylethylamin samtidig med at stresshormon og blodtryk falder og sindet beroliges. Dét er der endnu ingen pille, der kan levere,« siger Milena Penkowa.

Ifølge Milena Penkowa er gode sociale relationer og tilknytning til andre mennesker af afgørende betydning for vores sundhed og for vores evne til at blive raske efter sygdom. Vi har brug for gode, tætte venner, vi kan regne med. Men i en travl hverdag kan det være svært at nå at give den opmærksomhed og det nærvær, man egentlig gerne ville.

»Det risikerer du ikke med en hund. Den giver dig noget, som næsten ingen andre kan. Den giver dig nemlig gerne al sin tid, opmærksomhed og hengivenhed, Og den gør det med glæde.«

Vælg det rigtige kæledyr

Den romantiske drøm om et kældedyr til at fuldende familieidyllen kan ende ulykkeligt. Det koster både penge og masser af tid at holde dyr.

Det er populært som aldrig før at have et kæledyr, men der er desværre også et stigende antal dyr, der bliver indleveret på landets internater, fordi det nuttede marsvin alligevel blev for stor en mundfuld.

I følge Dyrenes Beskyttelse blev 3.061 katte og 1.036 hunde i 2012 indleveret på landets internater. Også de mindre dyr mister vores interesse. Sidste år blev rekordmange kaniner og marsvin f.eks. afleveret på internaterne.

»Vi vil så gerne have et dyr, der kan være en del af det hele, men det koster på tidskontoen, og det er ikke altid rigtigt at anskaffe sig et dyr,« siger Christa Gritt Dam Hede, der er dyrlæge og indehaver af Centrum Dyreklinik.

Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvor meget tid du har til rådighed, inden du kaster dig ud i projekt kæledyr.

»Et kæledyr tager tid – det kan være lidt af et chok, hvor meget tid det egentlig kræver,« siger Christa Gritt Dam Hede.

»Opdragelse, træning og det at få gjort en hvalp renlig tager tid. Det kan være et problem, hvis du i forvejen har et travlt liv og er væk mange timer hver dag.«

Klar til dyr

Også mindre dyr som marsvin og kaniner er populære, men bliver ofte købt til børnene, der hurtigt mister interessen igen. Risikoen er ifølge dyrlægen, at kaninen bliver placeret i et bur på værelset eller ude i haven og bliver overladt til sig selv. Det dur ikke.

»Som voksen skal du være klar over og klar til, at det er dig, der får et dyr. Og dyret skal være, hvor I er, og hvor der er liv. Buret kan f.eks. stå i køkkenalrummet,« siger Christa Gritt Dam Hede, der oplever, at der kan være en tendens til impulskøb, når det gælder kæledyr.

Man falder for en nuttet kattekilling eller blød kaninunge, og risikoen er, at købet ikke er gennemtænkt. Det er vigtigt at spørge sig selv, om man har tid og lyst til at lufte en hund, bruge tid på pelspleje, rengøre kaninburet og i det hele taget integrere et dyr i familien lige nu.

Christa Gritt Dam Hede oplever også, at det kommer bag på folk, hvor dyrt det kan være at have et dyr, For udgifterne kan snildt løbe op i 500 til 2.000 kroner – per måned. Det er bl.a. forsikring, vaccinationer, dyrlægeregninger og foder, der koster.

Guide til kæledyrsvalget

Hund

Fordele: En fantastisk ven, der følger dig overalt. Ikke mindst børn har glæde af at lege med en hund. Et dejligt blødt pelsdyr, der elsker at lege og blive nusset.

En hund får dig ud af døren, du får både motion og frisk luft. Samtidig kan den få dig til at socialisere mere, for du falder naturligt i snak med de andre hundeluftere.

Ulemper: En hund tager tid. Den er krævende, også socialt. Du er bundet af en hund og kan kun være væk fra den et vist antal timer hver dag. Det mest krævende kæledyr at have.

Kat

Fordele: Ikke nær så tidskrævende som en hund. Den er nemmere at passe ind i en travl hverdag. Skal ikke luftes og kan være alene hjemme.

Ulemper: Det er ikke sikkert, at en kat vil trives i en lejlighed. Du risikerer, at katten mistrives, fordi den ikke får sine behov dækket. For at give katten optimale betingelser inden døre er det vigtigt at sørge for at stimulere den og give den mulighed for adspredelse i form af f.eks. et kradsemiljø. Mistrives en kat, kan den blive fysisk syg, aggressiv eller få urinvejsproblemer.

Hamster

Fordele: Et godt begynder-kæledyr. Et sjovt lille dyr, som er nemt at gøre tam. Særligt for børn er det skønt at opleve en lille uldtot, der er helt deres egen.

Ulemper: Desværre fortager børns interesse sig hurtigt, så det er far og mor, der i sidste ende er ansvarlige for pasningen. Bliver kun 1-2 år (Det kan selvfølgelig også være en fordel). Sover om dagen og er vågen om natten, hvor den kan larme.

Kanin

Fordele: Et dejlig blødt kæledyr, der kan blive tam og som kan lide at blive taget op og nusset. Den kan være alene hjemme, når den har adgang til frisk vand og mad.

Ulemper: Er desværre oftest mest sjov, indtil alle fra klassen har set den. En kanin, der ikke bliver passet og plejet, kan få knuder i pelsen og blive overvægtig, hvis ikke den får rørt sig tilstrækkeligt. Det kan blive en byrde og et irritationsmoment at holde rent hos den.

Kilde: Dyrlæge Christa Gritt Dam Hede, Centrum Dyreklinik