Den evige dårlige samvittighed: Spiser mit barn sundt nok?

To ud af tre forældre mener ikke, de gør tilstrækkeligt for at lære deres barn at spise sundt.

Mmmmm, grød. Fold sammen
Læs mere

Hvis usund mad og dårlige kostvaner er din evige bekymring og dårlige samvittighed som forældre, er du ikke alene. I en amerikansk undersøgelse svarer to tredjedele af forældrene, at de ikke tror, de gør tilstrækkeligt for at skabe sunde kostvaner hos deres børn eller barn.

Måske er det endnu mere forbløffende, at en tredjedel af forældrene faktisk mener, de gør tilstrækkeligt for at grundlægge sunde vaner og et sundt syn på mad. Over halvdelen mener endda, at de her og nu sørger for nogenlunde sund mad til deres barn. Kun en sjettedel er dog sikre på, at deres barns kost er »meget ernæringsrigtig«.

Undersøgelsen er baseret på svar fra 1.787 forældre til mindst ét barn i alderen 4 til 18 år.

Når de adspurgte amerikanske forældre skal pege på elementer i sunde kostvaner, er der ikke overvældende tilslutning til de gængse kostråd. Kun 13 procent finder det »vigtigt« eller »meget vigtigt«, at barnet spiser frugt eller grøntsager hver dag. 21 procent mener, det er vigtigt at begrænse slik, chips og anden usund mad, mens lidt færre lægger vægt på at få barnet til at spise varieret.

De forældre, som ikke føler. de kommer helt i mål med barnets kost, angiver selv kræsenhed, madpriser og bekvemmelighed som store barrierer mellem de gode ønsker og de gode vaner.

»De fleste forældre forstår godt, at de burde give deres børn sund kost, men i praksis kommer arbejdslivet, fritidsinteresserer og forskellige fødevarepræferencer ofte i vejen og kan gøre madlavningen både hektisk og frustrerende. Der er et evigt spændingsfelt mellem at købe mad, som børnene kan lide, og mad, som er sundt for dem. Mange af os kender nok fornemmelsen af at have brugt både tid og penge på et sundt måltid, og så rynker børnene bare på næsen,« siger undersøgelsesleder - og antageligvis mor til et småbarn eller flere - Sarah Clark ifølge den pressemeddelelse, som er sendt ud af University of Michigan, der har stået for undersøgelsen.

Hele rapporten om undersøgelsen kan læses her: Healthy eating for children: Parents not following the recipe

I Danmark ser det ud til at stå lidt bedre til, hvis man ser på de store nationale kostundersøgelser. Den seneste er fra 2011 og 2013, hvor forskere fra DTU Fødevarer har indsamlet detaljerede kostoplysninger fra 3.946 repræsentativt udvalgte danskere i aldersgruppen 4-75 år.

Deltagerne i kostundersøgelsen rapporterer deres indtag af mad og drikke i syv dage, og de senere år er vi begyndt at spise flere grøntsager og mere fisk, samtidig med at vi drikker mindre af de sukkersødede sodavand. Til gengæld spiser vi også mere kød og de voksne får for meget fedt, især af det mættede fedt.