Den daglige dosis

Den daglige dosis kunne man kalde den. Men den lille smule gris, der kommes i maden, har nu ikke noget med medicin at gøre. Den er der kun fordi gris - røget, saltet, tørret eller alle tre dele - er en fantastisk smagsgiver. En form for krydderi, som på linje med hvidløg, vin, en lille smule sukker (eller honning), selleri, løg eller friske krydderurter er nærmest basalt afgørende for den store smag. For når disse ingredienser anvendes rigtigt, dvs. i de rette doser og med den rette kogetid, fuldender de retten uden på nogen måde at dominere smagen.
 

Fiskesuppe med urter, bacon og kartofler

Fjern gællerne fra fiskehovederne med en kniv og lidt fingerkræfter og skyl dem fri for blod. Fileter fiskehalerne (gem benene) og stil det istandgjorte fiskekød i køleskabet.

Gør grøntsagerne i stand. Hvis der bruges færdigkogt fiskefond springes det følgende over. Fortsæt ved »skræl kartoflerne...« Gem porretop og andet brugbart afskær. Brun hoveder og fiskeben i olie sammen med det brugbare afskær + en smule af de istandgjorte grøntsager skåret i småstykker. Hæld vin og ca. otte-ni dl vand på (til det dækker rigeligt). Tilsæt krydderier, stilkene fra dildbundet og salt. Lad det simre under låg i ca. 15 min. Lad det trække i ca. ti min og si det.

Herfra starter de, som allerede har en fiskesuppe/fond. Skræl kartoflerne og skær dem i terninger. Skær baconstykket i små bitte terninger. Sauter kartofler og bacon i lidt olie i en gryde. Skær de øvrige grøntsager i mundrette stykker og tilsæt dem. Ryst det rundt, til alt har fået lidt farve. Tilsæt den siede suppe/fiskefond samt bacon, kartofler og grøntsager. Bring suppen i kog og lad den småkoge fire-fem minutter, til kartoflerne er møre. Sluk og tag gryden af blusset. Skær fiskekødet i mindre stykker, kom det i suppen. Lad det stå og pochere et par minutter. Smag til med salt og evt. lidt citron eller vineddike. Tilsæt hakket dild og server suppen.